A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart. Bár leginkább a gazdag néphagyományra épül, és nem kötődik hozzá jelentős keresztény vallási ünnep, a helyi egyházközségek számára is évek óta fontos esemény a farsangi bál, a böjt előtti vidám közösségi összejövetel.

Megbecsülni a másik embert, és örülni egymás társaságának. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Kótai László plébános a vendégeket a katolikus egyházközségek farsangi összejövetelén. Idén rendhagyó módon a Vadász Vendéglő adott otthont a valóban vidám hangulatú bálnak.

Kapcsolódó galéria: Katolikus bál

A bál első lépéseit helyi szalontáncosok tették, csacsacsát és keringőt mutattak be. Az Alapfokú Művészeti Iskola kamarazenekara is muzsikált. Őri Sándor vidám szavalatai után a Tititá Néptáncegyüttes rimóci táncokat járt. A keringőnél pedig már a vendégek sem nézhették ülve a táncosokat. A bálba egyébként nem feltétlenül a templomba járók jönnek el, hanem bárki, aki szereti, és valamiért magáénak érzi ezt a közösséget.

„Én világ életemben társadalmi ember voltam, nagyon sok társadalmi munkát végeztem.  Ennek köszönhető, hogy itt vagyok, hiszen templomba nem járok, de nagyon szívesen jövök el a bálba, hogy ezzel is támogassam az egyházközséget.”- mondta el Péntek Lajos vélekedett egy vendég. -„Mindig jó egy közösséghez tartozni, ahol az ember együtt lehet az ismerőseivel, barátaival. Ezért szeretünk a katolikus bálba járni.”- nyilatkozta Gordos Károly.

Kapcsolódó galéria: Katolikus bál

Ez a legfontosabb célja a katolikus farsangi bálnak, ahol idén 110 vendég szórakozott. Az egyháznak egyre több fiatalt, sőt gyereket is sikerül már megszólítania. Városunk plébánosa is elismerő szavakkal nyilatkozott a helyi egyházközösségről. Ő szintén a közösség erejét tartja a legfontosabbnak a bálban. – „Szeretném megtanítani a híveknek, hogy mit is jelent egy ember életében a vallás. A titok egyszerűen annyi, hogy egyetlen családként tudjanak az asztal köré ülni. Mert az egyházközség nem más, mint egy nagy család, amiben mindenki egyenlő félként vesz részt. Bárhol vagyunk, bármit teszünk, a hit mindig összeköt bennünket. És ezen az estén ez jól látszik: csak meg kell nézni az embereket, örülnek egymás társaságának.” – mondta el Kótai László városunk plébánosa.

A tombolák és belépők árából befolyt összeget az egyházközség ismét jótékony célokra fordítja: kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek, illetve a hitoktatáshoz szükséges tanszert vásárolnak.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-