A régi és mai fiatal generációk közti különbségről is beszélt az Isten bokrétája című színdarab, amit múlt vasárnap adtak elő Jánossomorján. A mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum színtársulat Gyurkovics Tibor szatírájából készített előadását nagy érdeklődés és végül nagy taps fogadta a helyi nézőtéren.

Két színben és két idősíkban játszódik a darab, ahol szinte ugyanazt az élethelyzetet ismerhetjük meg. A politikai légkör vagy a boldogulás nehézségei miatt félelmektől átitatott szülők és a motivációit vesztett, tespedő, vagy épp az érvényesülés érdekében gátlástalanná váló fiatalság együttélését láttuk. Zemplenszkyné Rujder Éva rendező szerint ma is aktuális a darab, annak ellenére, hogy azóta egy újabb generációról beszélhetőnk, más, ám sokban hasonló problémákkal.

Kapcsolódó galéria: Isten bokrétája – a mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum előadása

Az 1980-ban írt darabot első változatában még történelmi freskóként határozta meg az író, később társadalmi szatírává változott az alcím. Gondolatisága Arthur Koestler – Sötétség délben című regényét, George Orwell 1984-ét, Franz Kaffka Perét és persze a mi Pelikán elvtársunk magvas igazságait is felidézheti a nézőben. Központi téma a hatalomtól való félelem, amikor az állam egyszerű polgára kérdés nélkül a bakó alá hajtja a fejét, elhiszi, hogy bűnös. Amikor a bűn nélküli büntetés természetes része a rendszernek, és a másik feljelentése sem más, mint a hűség bizonyítéka, menedék.

A két korszak magyarságtudatát járja körül a mű. A rendszerekkel változó értékek mentén változó magyarságtudatunk minden kliséje megelevenedik a színpadon, vidám paródiává sivárult jelmondatokat, giccsé fakult jelképeket látunk. Mindkét generáció az előző fiatalság hitet vesztette el, és görcsösen keres valamit, amiben hinni tud.

Kapcsolódó galéria: Isten bokrétája – a mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum előadása

De választ is igyekszik adni a darab. Lefejti a sallangokat, politikai kliséket a magyarságtudatról. Közös dolgainkat emeli ki, azokat az egyszerű apróságokat, amik a mindennapokban tesznek sajátosan magyarrá minket. Így lesz a darab végére a magyarság szimbóluma a minden magyar ízt meghatározó hagyma.

A Theatrum Ad Flexum társulata most másodszor adta elő a darabot. A jánossomorjai közönség pedig most másodszor láthat tőlük komoly gondolatokkal foglalkozó előadást.

A Jánossomorjai Boloct Színtársulat vezetője, Nikházi Árpád szereplésének is tapsolhatott a közönség, akik szerepében ki is kacsintott a közönségnek: A gyermekeket edző szakember mostani szerepében kedvenc csapatai mellett érvelhetett a rádiós közvetítést hallgatva.

Televíziónknak elmondta a helyi színtársulat hamarosan új, vidám, zenés darab munkálatainak áll neki, hogy legközelebb jánossomorjai előadásnak tapsolhasson a helyi közönség.

HT

-hirdetés- -hirdetés-