Az 1945. február 11-i budapesti kitörés áldozataira emlékezett a JOBBIK helyi szervezete szombaton a világháborús hősi halottak szobránál a mosonszentpéteri templomtéren. A budapesti kitörés a háború egyik legkilátástalanabb hadműveleteként vonult be a történelembe. A február 11-én 43 900 főből álló védőseregnek kevesebb, mint 2 százaléka jutott ki, ezeknek is kevesebb, mint 10 százaléka volt magyar.

Budapest ostroma a második világháború egyik leginkább pusztító város-ostroma volt. A szovjet csapatok által már a Citadella köré és a budai városrészekbe szorított, körülzárt német és magyar csapatok és velük tartó civilek legtöbbje este nyolckor a Moszkva térnél igyekezett áttörni az ostromgyűrűt. A szovjetek már vártak rájuk, megdöbbentő mészárlást vittek véghez a kitörők között. Végül alig hétszázan érték el a saját vonalakat. A 44 ezres védősereg 2 százaléka jutott ki. A kitörésben részt vevők majdnem fele, 17 000 fő veszett oda néhány nap leforgása alatt.

Kapcsolódó galéria: Emlékezés az 1945-ös budapesti kitörésre

Az emlékezők koszorút helyeztek el, mécseseket gyújtottak és a Himnuszt énekelték el az emlékmű előtt. Lipovits Máté elnök beszédében idézte fel a történelmi eseményeket.

A témáról bővebben itt is olvashat.

HT

-hirdetés- -hirdetés-