Az utcán rekedtekre akár egy óra kint tartózkodás is végzetes lehet a mínusz tíz fok körüli hidegben. A helyi orvosi ügyelet is arra szólít fel mindenkit: figyeljünk a környezetünkben élőkre, hogy megelőzzük a tragédiákat, használjuk ki a megnyílt melegedőket. A családi otthonokban is fel kell készülni a hosszú hidegre: Sokkal gyorsabban kimerülünk a hidegben, ami a betegekre különösen veszélyes lehet.

– „Ha egy pohár vizet kitennénk, az egy óra alatt teljesen átfagyna. Nagyjából ez az az idő, ami alatt egy ember halálra fagy.” Dr. Mihályi Zsuzsanna, a háziorvosi ügyeletet koordináló orvos és önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ne menjünk el az utcán látott üldögélő, vagy alvó, esetleg ittasan támolygó emberek mellett. – „Ha látjuk, hogy bárki az utcán fekszik, ül, bukdácsol, oda kell menni, meggyőződni, hogy saját erejéből fel tud-e állni, haza tud-e menni. Ha nem, hívjuk az orvosi ügyeletet, a rendőrséget, polgárőrséget, és ők segítenek.” A magát nehezen ellátó, gyenge, vagy nagy szegénységben élő emberekre is jobban kell figyelnünk, hiszen a szélsőséges hidegben a baj is gyorsabban érkezik. Az önkormányzattal együttműködve melegedőnek kijelölt orvosi rendelő ezért vár mindenkit, aki kétségbeesett helyzetbe került, aki nem tud a hideg elől meleg, fedett helyre menni, vagy csak rövid időre szeretne átmelegedni – emelte ki a doktornő. Fontos, hogy a rendelőt az állandó orvosi ügyeleten keresztül érhetjük el.

Ne tegyük hidegre magunkat

Otthon, a családokban is fontos, hogy óvjuk magunkat a hidegtől, hangsúlyozta Dr. Mihályi Zsuzsanna. – “A szívbetegek, keringési- vagy érszűkület- illetve tüdőbetegségekben szenvedőknek, de az ízületi bántalmaktól sújtottaknak is sokat árt ez az időjárás. Amit máskor el tudnak végezni, az most nehézséget okoz, esetleg mellkasi fájdalommal, fulladással is járhat. Ne sok holmit cipeljünk, mert a terhelést sokkal nehezebben bírják majd ezek a betegek. Fontos a réteges öltözködés. Ha ki kell mennünk a szabadba, az lehetőleg rövid ideig tartson.  Minderre az egészségeseknek is oda kell figyelnie.”

A vírusokat, kórokozókat megölte ez a hideg, ennyi előnye talán van az időjárásnak, ám ebben az időben nagyon rövid idő alatt meghűlhetünk. – „Felejtsük el, hogy nyitott kabátban, papucsban szaladunk ki az udvarra, most ez is elég a komoly megbetegedéshez. Szellőztetni kell, de rövid ideig tegyük azt. Bizonyos vitaminokat nem árt szedni, főleg C vitamint, nehogy megfázunk.”- mondta a doktornő, aki bízik abban, hogy felelősen, odafigyelve magunkra és másokra megelőzhetjük a tragédiát Jánossomorján.

A doktornővel készült interjút Videótárunkban megtekinthetik!

HT

-hirdetés- -hirdetés-