Szinte egész nap várja átmeneti melegedő a helyieket Jánossomorján péntektől. Az Idősek Klubja mellé csatlakozva az önkormányzat az orvosi rendelő váróját is megnyitotta a hideg elől menekülők számára. A rendőrség és polgárőrség fokozottabban figyeli az utcán tartózkodókat, egyedül élőket, rászorulókat, de az önkormányzat is kéri a lakosságot, jobban ügyeljenek a környezetükben élőkre a hideg napok alatt.

Majdnem 24 órán át van hova bújni a nagy hideg elől: a kistérségi fenntartású Idősek Klubja nyitva tartási idejében, reggel nyolctól délután háromig várja a melegedni vágyókat hétköznaponként. A többi időben sem maradnak átmeneti melegedőhely nélkül a helyiek. Az önkormányzat az orvosi ügyeleten át a kombinát fűtött, női és férfi mosdóval ellátott várótermében fogadja a hideg elől menedéket keresőket hétköznap délután négytől reggel hétig, és a teljes hétvégén. Fontos, hogy az orvosi ügyeleten keresztül, az ott állandóan megtalálható ügyeletes ápoló segítségével juthatunk a váróba. Lényeges, hogy így gyors orvosi ellátás is a rászorulók rendelkezésére áll és a rendőrök is ide hozzák azokat, akiket esetleg az utcáról, vagy fűtetlen szállásaikról kell meleg helyre szállítaniuk.

Védőháló

A legnagyobb problémának a tüzelő ígérkezik. Már eddig is sokan fordultak segélyért az önkormányzathoz, amiből tűzifát vennének. Az önkormányzatnak nincs e helyzetben adományként adható tűzifa-készlete. A Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület felajánlotta, hogy a rászorulók számára a segélyből megvásárolt tüzelőt odaszállítja. Ha valaki felajánl tüzelőt a rászorulóknak, azt is elszállítják az önkéntesek és gondoskodnak arról, hogy jó helyre kerüljön az adomány. A jánossomorjai egyesület a hidegek alatt készenlétben tart egy autót a lakosság megsegítésére.

Dr. Kurunczi Károly polgármester kiemelte, bár sok emberre figyelnek a helyi önkéntesek, szociális szakemberek, lehetnek olyanok, akik nem kérnek segítséget, pedig nincs tüzelőjük, nehezen látják el magukat. Ezért is nagyon fontos, hogy ilyen helyzetekben jobban figyeljünk oda egymásra. Az önkormányzat kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében élőkre, idősekre, szomszédokra, ismerősökre, és jelezze a rendőrség és polgárőrség állandóan élő mobilszámán, ha segítségre szorulókat lát.

Rendőrőrs telefonszáma: 06/30 339 8841
Polgárőrség telefonszáma: 06/30 6514 555

A polgárőrség és a rendőrség fokozottabban ellenőrzi a napokban az egyedül lakókat, időseket, rászorulókat, rossz körülmények között élőket, jelezve, ha valaki nem tudja megoldani a tüzelő beszerzését. A családsegítővel, az önkormányzattal és az önkéntes tűzoltósággal kapcsolatot tartva igyekeznek megelőzni a bajt.

Életmentő rendőrök

A rendőrök forró teával járőröznek, figyelik az utcákon járókat is, ha szükséges, az éjszakai melegedőre szállítják őket. Pénteken reggelre virradó éjjel egy ittas, a földön fekvő, és onnan felállni nem tudó férfit a mentőkkel szállíttattak kórházba a helyi őrs munkatársai. Mint mondják, ilyen hidegben kevés idő is elég a kihűléshez. A városban hajléktalanként élők mindegyikét befogadták, de őket is folyamatosan ellenőrzik a rendőrök, polgárőrök.

Nem terveznek szünetet

A jövő héten állandósuló hidegekben nem várható fűtési iskolai vagy óvodai, bölcsődei szünet elrendelése, vagy egyéb fűtési korlátozás az önkormányzati intézményekben, mondta Dr. Kurunczi Károly polgármester. Sok településen ehhez folyamodnak az önkormányzatok, így Beleden például egyhetes időszakban szünetel a tanítás és az óvodai ellátás.

Várható időjárás

A nagy havazás az előrejelzések szerint elkerüli térségünket a hétvégén, 2-5 centiméteres havat jósol az OMSZ, de az erős szél és a hideg nem kíméli környékünket. Jövő hét elején havazást, aztán tiszta időt, gyengülő szelet, és akár -20-24 fok körüli hideg jeleznek a meteorológusok.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-