Városunkban is készülnek a szokatlan hidegre és havazásra. Az Idősek Klubja átmeneti melegedőként várja a rászorultakat hétköznaponként, a családsegítő szolgálattal közösen pedig igyekeznek minden tüzelőnek, meleg ételnek és ellátásnak híján lévőt segíteni. Az önkormányzat dolgozói is készülnek a havas utakra, jeges utcákra.

A családgondozóként helyben tevékenykedő Király Viktória és az év elejétől vele dolgozó Radek-Kiss Szilvia elmondta, a magányos idősekre kell ilyenkor nagyobb figyelmet fordítani Jánossomorján, tüzelő, egészségügy és étel terén. Akinek nincs hozzátartozója, az sem marad egyedül, figyelem nélkül a hideg napokban, még hétvégén sem. A nagy hideg eddig nem okozott gondot, remélik, hogy nem is fog.

Idősek Klubja

Ottjártunkkor épp egy hozzájuk forduló férfinek intéztek tüzelőt az Idősek Klubja munkatársai, segítségül kérve a családgondozókat és az önkormányzatot. Nagyné Doviczin Mónika klubvezető elmondta, bár idősek klubja a nevük, szociális intézményként kortól, nemtől függetlenül bejöhet ide bárki segítséget kérni. Ezért is várják átmeneti melegedőkért a rászorulókat hétköznap, a klub nyitvatartási idejében, 8-tól 15 óráig.Az intézménybe 11 idős jár, házi gondozásban 10-en részesülnek jelenleg. Ők nemcsak ételt kapnak, de a tüzelő bekészítése, egészségügyi ellátás és a mindennapi élet más területein is napi segítséget várhatnak a gondozóktól. A hétvégi meleg étkeztetést helyi éttermek menüire előfizetve oldják meg.

A különleges hideg miatt jobban figyelnek rájuk is. – „Nem mindenki szorul ilyenkor külön segítségre, de sok az egyedülálló, akikre rá kell nézni, figyelni, hogy kevés-e a tüzelőjük, milyen egyéb gondjuk adódik. A házi gondozásban részesülőknél a hideg hétvégéken külön felhívjuk a messzebb élő hozzátartozók figyelmét, hogy gyakrabban látogassák idős rokonaikat. 6-7 idős csak ránk számíthat, velük próbálunk kapcsolatot tartani a hétvégéken is, annak ellenére, hogy a klub hétvégén nincs nyitva.”- mondta az intézményvezető. – „A legnagyobb gondunk, hogy az emberek nagy része fél kérni, de mi próbáljuk felkutatni a rászorulókat; a lecsúszott, elesett emberekkel még az utcán is megpróbálunk kapcsolatot teremteni. Kicsit reméljük azt is, hogy a hideg becsalogat ide még több olyan embert, aki hosszabb távon is a tagja marad a klubnak, más területen is élményt talál nálunk.” A két kistérségi fenntartású intézmény az önkormányzat anyagi segítségével tudja megoldani a kritikus helyzeteket.

Úttakarítás

Az önkormányzatnál is készülnek a nagy hidegre. Máró Antal településgondnok elmondta, a forgalmasabb út- és járdaszakaszokat igyekeznek minél hamarabb megtisztítani, már reggel hat órától kisebb csapatokra osztva dolgoznak majd az önkormányzat munkásai. A térköves szakaszok előtti intézmények, üzletek számára kiosztják az erre a burkolatra alkalmas keveréket, a kövekben ugyanis nagy kárt tesz a só.

Az utakat tisztító helyi gépet is felkészítették, nagyon kritikus esetben helyi cégek hótolói, sószórói is segítségére sietnek a városnak. Bár a város főbb útjait, így a 86-ost, a Várbalogra vagy Andau felé vezetőt a közútkezelő tisztítja, rendszeresen ide is besegítenek a helyi erők, ha kritikus a helyzet.

Várható helyzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint Jánossomorja térségébe szombatra virradóra érkezhet meg a hóesés, melynek vastagságát 2-5 centiméter között jósolják vasárnap estig. Aggasztóbb, hogy a legnagyobb, 50-70 km/h-ás széllökések is ide várhatóak. Ez könnyen okozhat hófúvásokat, hóátfúvásos útszakaszokat, ami a korábbi évek tapasztalata szerint gyorsan megnehezítheti a közlekedést a 86-os főúton. Hétfőtől kevesebb csapadék várható, ám a hideg idő nagyjából 10 napig nem enyhül majd.

A katasztrófavédelem mindenhol kéri a lakosság alapos felkészülését ezekre a helyzetekre. Az ajánlott teendőkről itt olvashat.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-