Az első Balassi Bálint Kupáért harcoltak a környék és városunk pingpongosai szombaton a helyi művelődési házban. A sport egy éve kapott nagy lendületet Jánossomorján, mára a helyi asztaliteniszezők nemcsak hogy a dobogó harmadik helyén állnak a megyében, de a sportkedvelő amatőrök és az utánpótlás-edzésre járó gyerekek száma is magas.

Péntek délután még a gyerekek pattogtatták a labdát, szombaton pedig már a környék kiváló játékosai mutatták meg, hová juthatnak el a diákok. Az első Balassi Bálint Kupát a felkészülés érdekében szervezték a jánossomorjai pingpongosok. Hamar betelt a harmincöt fős indulói létszám, sokaknak nem jutott már hely, pedig voltak, akik Szlovákiából utaztak idáig. Beledtől Mosonmagyaróváron át Sopronig érkeztek versenyzők, de a jánossomorjaiak is helytálltak a magasabb osztályban játszók között.
63 szoros és fordulatos mérkőzés után végül a kupát a mosonmagyaróvári Andorka Szilárd vihette haza.

Az egyéni versenyzőket Bella Zsolt az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy örül a városvezetés annak, hogy újraindult a pingpong-élet Jánossomorján. Pár évtizede ugyanis sokan és magas szinten játszottak nálunk.

Származási hely: Balassi Bálint Asztalitenisz Kupa

A másfél éve újrarajtolt pingpong novembertől a helyi sportegyesület szakosztályaként működik. Edzéseiket is a művelődési házban tartják, ezért is kapta a kupa a Balassi nevet. Az önkormányzat és a művelődési ház segítsége mellett a tagság önerőből és baráti segítséggel szervezi a rendezvényeket. Az indulók között volt olyan, aki a szomszédos Ausztriában is játszik, így alkalma volt összehasonlítani a körülményeket. A kupákat is készítő és felajánló, mosonmagyaróvári Ille László a Halbturn és a Jánossomorja színeiben is játszik. Mint mondta, Ausztriában az állam megengedi, hogy háromszor egy évben a civil egyesületek, amatőr sportolók ételt-italt árulhassanak rendezvényeiken, ami után nem kell adózniuk. Odaát a lakosság is jobban támogatja anyagiakban a helyi sportolókat. Ezekről hazánkban is példát lehetne venni, hogy jobb körülményeket alakíthassanak ki az amatőr sport vagy a civil szféra számára.

A jánossomorjaiak az idény felén harmadikak a megyei bajnokságban, a soproni városi bajnokságban pedig negyedikek, két külön csapattal. A keddi és csütörtöki felnőtt edzésekre közel húszan járnak, de az egyesület számára a legfontosabbak az utánpótlás-korú gyerekek. Zalán Szabolcs, a szakosztály vezetője elmondta, a nagyobb eredményeket épp tőlük várják. A felnőttek stabil megyei szereplése mellett minél magasabb szintre hoznák a fiatalokat, akikkel akár a felsőbb osztályt is megcéloznák. A gyerekek szerdán és pénteken, két korcsoportban tanulják az alapokat. A legjobbakat a testnevelésórán választotta ki Zömbik János edző, aki szerint még sok munka van a gyerekek előtt, de a lelkesedés és a közösségi légkör már most ígéretes. Jelenleg huszonöt tanuló jár edzésre, de minden érdeklődőt várnak az asztalokhoz.

HT

-hirdetés- -hirdetés-