Január elsejétől nem szabad rágyújtani a közforgalmú intézményekben, tehát a vendéglőkben, éttermekben, szórakozóhelyeken, de a munkahelyeken, játszótereken sem. Három hónap múlva már büntetést is fizethet, aki tilosban füstöl.

Füstfelhőtlen a nemdohányzó vendégek öröme az éttermekben, kocsmákban – amiket leginkább érint az új rendelkezés. Eddig ugyanis sokszor nem voltak rájuk tekintettel a dohányosok az éttermekben, nehéz volt kiválasztani azt a helyet, ahol biztos nem zavarja a füst a vacsorát, ebédet, mondta el Nagy László. A kocsmákban is sokan örülnek a tisztább levegőnek, legtöbben, így Ladányi László és Baranyai Zsolt is azt emelik ki, hogy nem lesz füstszagú a ruhájuk, nem kell átöltözniük.

Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre, vagy ha más mód nincs, a bejárat előtt lehet kijelölni a vendégek számára. Ezt elfogadják a vendégek, bár voltunk olyan kocsmában is, ahol felháborodtak a törvényen, jogsértőnek tartják a szabályozást.

Ez néhol átalakításra is készteti az üzemeltetőket, és megszaporodhat majd a kerthelyiségek száma. Mégis sokan tartanak az üres asztaloktól az üzemeltetők közül.

A dohányosok nem egyformán reagáltak. Van, akit zavar, hogy a kávé mellett nem gyújthat rá vagy ki kell mennie és elszakad a társaságtól. Van azonban, aki épp a társaság miatt nem gyújt rá. Borsodi Csaba elmondta, sokkal kevesebb cigarettát szív el így, mint eddig. Sokak szerint ez a leszokás elkezdésére is jó alkalom.

Áprilistól már az ÁNTSZ büntetése is ösztönzőleg hathat, addig azonban még sokan szívják a vendéglőkben, vagy éttermekben. Aki tilosban gyújt rá, 20-tól akár 50 ezer forintig is büntethető. A szórakozóhelyeken az üzemeltető és az alkalmazottak felelősek a szabályok betartásáért, őket 100-250 ezer forintra büntethetik, a működtető céget pedig akár két és fél millióra is.

Közoktatási, gyermekjóléti vagy egészségügyi intézményekben szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely. A tömegközlekedést használókat is fokozottabban óvják, így például csak a megállóktól öt méterre lehet rágyújtani. A játékkaszinókban rá lehet majd gyújtani anélkül, hogy dohányzóhelyet jelölnének ki.

HT

-hirdetés- -hirdetés-