„Sok a bizonytalanság, ez biztos.” Így foglalta össze dr. Lóránt István jegyző a jövő év várható változásait a közmeghallgatáson. 2012 a felkészülés éve lesz, az igazi önkormányzati átalakulás 2013-ra várható.

 

Az éves közmeghallgatáson elsőként az idei esztendőről nyújtott tájékoztatást Dr. Kurunczi Károly polgármester a művelődési ház nagytermében összegyűlt, közel ötven érdeklődő – és a JTV nézői – számára.

Stabilabb és jobb a vártnál

1 milliárd 204 millió forint a város idei kiadási és bevételi főösszege eddig, szemben a februárban tervezett 1 milliárd 153 millió forinttal. Vagyis 51 millió forinttal magasabban zárta gazdálkodását a város. Várhatóan a tervezett 15 milliónál lényegesen magasabb a költségvetés ide pénzmaradványa is. Ez egyrészt a város szigorú gazdálkodásának köszönhető, másrészt annak, hogy az iparűzési adó eredményén nem látszott a gazdasági válság – 410 millió forint érkezett ebből az adónemből, holott az év eleji kilátások még jóval 400 alatti összeget jósoltak. Gépjárműadóból 50 millió, építményadóból 92 millió, kommunális adóból 3 millió, vagyis összesen 555 milliós adóbevételhez jutott 2011-ben a város. Tavaly 495 milliós volt ez az összeg. A személyi jövedelemadó helyben maradó része 49 millió forintot ért el.

A polgármester részletezte az idei kiadásokat is. A közvilágítás idén 19 millió forintba került, de ez jövőre várhatóan növekedni fog a 86-os út menti új lassító szigetek kivilágítása miatt. Az orvosi ügyelet 12 millió forintot tett ki, ezen kívül a fizikoterápia 2.4 milliót – utóbbi a társadalombiztosítás által nem támogatott szolgáltatás, kizárólag önkormányzati finanszírozású.

Az óvodák működése idén 92 millió forintot tett ki, ebből 37 milliót biztosított az állami normatíva. A körzeti általános iskolánál 242 millió a végösszeg, 92 milliós állami hozzájárulással. Mindkét intézménynél nagyjából 40 százalékos az állam által biztosított rész. A bölcsődénél ennél jobb az arány, ott a 28 milliós teljes költség mellé 21 milliós állami támogatás érkezett.

A felújításokat, javításokat is vázolta a polgármester. Kiemelte, hogy idén 20 millió forintot költött a város a belterületi utak javítására, építésére. Ebben komoly tételt képvisel a 86-os főút kanyarjába torkolló út csomópontja, amit a nemrég befejeződött burkolatjavítás részeként, de az önkormányzat segítségével szélesítettek ki a biztonságos lekanyarodás érdekében. Természetesen vázolta az iskola-felújítási elképzelések helyzetét és a megkezdődött csarnok-felújítási programot.

Köszönet a civileknek

A polgármester megköszönte minden közéletben résztvevőnek, civil szerveződéseknek az idei munkát. –„Sok mindenért illeti köszönet a civileket, ott látjuk őket a rendezvényeink segítő csapatában, rengeteg nagy, saját rendezvényük várja az itt lakókat, ezért úgy gondoljuk, hogy jó helyre kerül a sok támogatás, a civil szervezetek adják ugyanis a gerincét egy településnek.”

Várakozó állásponton

Dr. Lóránt István jegyzőre jutott a nehezebb feladat most, hiszen ő vázolta a 2012-es év kilátásait. Ez igazi jóstehetséget kell, hogy feltételezzen, tekintve, hogy sok törvényi változásról még jelenleg is tárgyal a parlament. A fiatal jegyző is csak a legfontosabb önkormányzati kilátásoknak veselkedhetett neki: Elmondta, a beharangozott gyökeres változások nagy része vagy nem valósul meg, vagy csak két év múlva lép életbe, így a 2012-es év az átmenet és a felkészülés jegyében telik majd.

A legfontosabb kérdés természetesen az önkormányzat adóbevétele volt. Itt a már elfogadott jogszabályokban alapján változás nem várható, az önkormányzat által szedett és itt maradó adónemek között marad az építményadó és az iparűzési adó is. A gépjárműadó a helyi önkormányzatoknak átengedett adó marad a jelenlegi tervek szerint, ám itt lehet még változás. A létkérdésnek számító iparűzési adó azonban biztosan marad 2012-ben. Más kérdés, hogy az állami normatíva oldalán milyen változások lesznek, vagyis, hogy miként használhatjuk fel az adókat.

Az oktatás terén történik a legnagyobb változás az új köznevelési törvény kapcsán, ám mégis nehéz konkrétumot találni. – „Az biztos, hogy az óvodák változatlanul itt maradnak, az iskolák személyi jellegű költségei és személyi, pedagógiai irányítása kerül át a kormányhivatalokhoz. Ezeknek az újonnan felállítandó közigazgatási hivataloknak azonban 2013 az indulási évük, az iskolák pedig ’12 szeptemberétől kerülnének át a… hova? Felvetődött, hogy a járások már előbb létrejöhetnek. Talán ez nyújt majd megoldást, nem tudjuk… Nagyon sok a bizonytalanság, ez biztos. De most, a törvénytervezet alapján úgy látszik, az önkormányzati rendszerben nem változik semmi, igaz, ezt félve mondom… 2012-ben tehát nem lesz átalakulás, tekinthetjük úgy, hogy ez a felkészülés éve lesz. Az a cél, hogy ’13-tól működésbe léphessen az új szisztéma. A cél a hatékonyabb és olcsóbb önkormányzati rendszer, illetve az államigazgatási és önkormányzati hatáskörök minél jobb elválasztása.”

Nem kell messze járnunk

A járási központ Mosonmagyaróvár lesz, valószínűleg az eddig a polgármesteri hivataloknál és az önkormányzatnál lévő államigazgatási hatáskörök javával. A településeknél csak a klasszikus önkormányzati feladatok maradnak, mint a közszolgáltatás, településüzemeltetés, szociális ügyek. Az azonban nem valószínű egyelőre, hogy be kellene majd járnunk Mosonmagyaróvárra, ha ilyen ügyekben kell intézkednünk, erősítette meg a polgármester és a jegyző is. – „Ha be kell járnunk mindenért Mosonmagyaróvárra – emelte ki Lóránt István – az olyan óriási visszalépés lenne az önkormányzatiság terén, ami nem olvasható egy tervezetben sem. A járási kormányhivatalok kihelyezett ügyfélfogadásokat tartanak majd az önkormányzati hivatalok helyiségeiben. – mert ez lesz az új neve a polgármesteri hivatali és önkormányzati ügyintézést tömörítő szervezeteknek. Bízunk benne, hogy állandó kihelyezett ügyfélfogadás lesz Jánossomorján. Lehet, hogy csak az változik, hogy ki is alkalmazza az ügyintézőket. Mindebben nagy fegyvertény lehet, hogy rendelkezünk okmányirodával, itt ugyanis alközpontokat, kormányablakokat hozna létre az állam 2013-tól.” Kurunczi Károly hozzátette, amit lehet, megtesznek, hogy az alközpont Jánossomorján valóban megvalósuljon.

Hozzászólók

A közmeghallgatáson Bella Sándor, Jánossomorja díszpolgára, nyugalmazott iskolaigazgató megköszönte a város civileknek nyújtott támogatását, megnyugtatónak nevezte és dicsérte a város hatékony gazdálkodását, és több olyan kérdést tett fel, melyre aztán Lóránt István beszámolója adott választ. Göncz Ferenc pedig az útfelújítás során leszerelt Mosonszentpéter tábla visszahelyezését kérte; felhívta a figyelmet, hogy az orvosi kombináton még mindig a nagyközség felirat olvasható. Érdeklődött a péteri ravatalozó jövőre tervezett felújításáról, melyre válaszul a polgármester elmondta, teljesen felújítják az épületet, kívül és belül is megszépítve a búcsúzóhelyet. Ezzel együtt járdákat is építenek a temetőben.

HT

-hirdetés- -hirdetés-