Jánossomorja történetének két fontos irodalma került az olvasók kezébe. A város közéletében jelentős személyiségek életrajzáról olvashatunk a kiadványban. A Jánossomorja Füzetek hetedik száma pedig nemcsak tanulmányai miatt jelentős, de mérföldkő is a sorozatban: most először jelent meg két szám egy évben.

 

Szép számmal vitték a könyveket a hétfői, kettős megnyitón, ahol a sok érdeklődő megtöltötte a Balassi Bálint Művelődési Ház kistermét. A Társaskör és a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány által jegyzet köteteket este héttől, fórumon mutatták be.

Közéleti példaképek

2011 januárjától indult a 2001-ben kezdődött munka. Ezt a furcsa megállapítást tehetjük a most megjelent könyvre, ami azoknak az életrajzát mutatja be, akik Jánossomorja közéletét szolgálták az elmúlt több mint száz évben. Az “Akik a közösséget szolgálták Jánossomorján 1900 és 2011 között című kötetet szerkesztő Bella Sándor még a Jánossomorjai Napló hasábjain kezdte el bemutatni a már elhunyt helyi hírességeket, azokat, akik valamilyen szempontból meghatározó, érdekes, tevékeny emberek voltak a három település múltjában.

Kapcsolódó galéria: “Akik a közösséget szolgálták 1900-2011 között Jánossomorján” – könyvbemutató

A lap 2010-es megszűnéséig 50 arckép gyűlt össze, és már akkor megszületett az összefoglaló, 115 portréra kibővített könyv ötlete. A cél érdekében sokan dolgoztak, vagy segítettek a csapatnak. Bella Sándor kiemelte, a könyv nem teljes körű, nem került bele minden érdemes, közéletért tevő ember, egyeztettek például a családokkal, rokonsággal, hogy szeretnék-e a megjelenést, hiányt érez a szerkesztő az iparosok, mesterek terén is, de örömmel veszi, hogy a munka még folytatható, kiegészíthető. A kiadványt az önkormányzat támogatta 220 ezer forinttal, a 100 példányban megjelent kiadvány végül 250 ezer forintba került. Az 1500 forintos árból befolyt összeget a Társaskör a készülő Szent István szobor alapja számára ajánlotta fel. A könyvről a szerkesztésben is nagy szerepet vállaló Farkas János, a Napló második főszerkesztője beszélgetett a szerkesztővel.

Kapcsolódó galéria: “Akik a közösséget szolgálták 1900-2011 között Jánossomorján” – könyvbemutató

A munka leginkább tiszteletadás a benne szereplők előtt, de akár tankönyv is az utókor számára, válaszolt kérdésünkre Bella Sándor. – „Olyan miliő alakult ki itt Jánossomorján, ami megfertőzi a kutatással a tevékeny embereket. Úgy vélem, ezt főként Lőrincz Györgynek köszönhetjük, belém is ő oltotta a kutatás szeretetét. De sokan tartják még fontosnak múltunk, hagyományaink ápolását a városban, és ezzel nemcsak forrásul szolgálunk az utókornak, hanem például is.”

Füzetek 007

A Jánossomorja Füzetek legújabb száma az épp százéves helyi mozival foglalkozik kiemelten, a cikket a helyi fotográfus, Hossala Tamás jegyzi, aki nem csak helytörténeti, hanem mozitörténeti szemmel is nyúlt a témához. A füzetben Herman Antal folytatja alapos és sok érdekességet feldolgozó írását a központi iskola felső tagozatának építéséről, melynek első részét a 6. Füzetekben találhatjuk. L. Burda Zsuzsanna hiánypótló munkát tett az olvasók elé, amikor a település három ’56-os hősi halottjának, Kelemen Rezső, Szalai Imre és Iró Lászlósorsáról írt. Szintén űrt tölt ki a Dr. Dicsőfi Endre életét bemutató írás is, amit az ’56-os terror áldozatává vált helyi orvos fiai jegyeztek le a periodika számára. Kovács Imre Jánossomorja Tiszteletbeli Polgára gyerekkori emlékeit írja le, miközben az akkori település hétköznapjaiba is belátást enged. 1981-ben a Magyar Néphadsereg egy vadászgépe zuhant le Jánossomorja és Andau között, miközben egy határsértő kisrepülőgépet próbált földre kényszeríteni. Az eset miatt az ország egész nyugati határvédelmi rendszere megváltozott, a témát pedig a pilóta, a helyi parancsnokok és hivatalos dokumentumok segítségével tárja elénk Hauptmann Tamás. A cikkben Gruber Ottó osztrák határőr főtiszt különleges fényképeit is láthatjuk, ő volt az első határőr, aki magyarul beszélhetett az Andauban kihallgatott magyar MIG-21-es pilótával, Mészáros Istvánnal. A Füzetek irodalmi lapjai is figyelmet érdemelnek, két, helytörténeti szemmel is érdekes novellát olvashatunk Medgyesi Imre és Hauptmann Tamás neve alatt. A helyi képzőművészetet Glázer-Kozma Edit illusztrációja képviseli.

Kapcsolódó galéria: “Akik a közösséget szolgálták 1900-2011 között Jánossomorján” – könyvbemutató

A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány most először két számot adott ki egy esztendőben, az előző kötet a szeptemberi Városi Napokra készült el. A 200 példányban megjelenő Füzetek ettől az évtől a megszűnt Napló szerepét is igyekszik átvenni, közéleti, irodalmi írásoknak is nagyobb teret ad. A hetedik szám 900 forintba kerül. Lőrincz György, a szerkesztőbizottság vezetője elmondta, jövőre is két számot terveztek, amennyiben az ideihez hasonló önkormányzati támogatást kapnak a várostól. Tartalmi akadályokat sem látnak, egyre több szerző csatlakozott a szerzőgárdához, a témaötletekből pedig bőven akad a várólistán. A helyi emlékezetet és önképet erősítő helytörténeti tanulmányok fontosságáról Lőrincz György úgy nyilatkozott: – „Ez nem Harry Potter bestseller, nem várhatjuk, hogy minden helyi polcon ott lesz, de nem is ez a cél. A helytörténeti kutatás a közösség egésze számára fontos, ráadásul az évek múltán betöltött szerepe is lényeges, amikor helytörténeti forrásmunka lesz, kiindulás a további kutatások számára.”

Mindkét kiadvány megvásárolható a művelődési házban és a könyvtárban, illetve a már megszokott elárusítóhelyül szolgáló helyi üzletekben.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-