Az eddigi legnagyobb adventi tárlatát nyitotta meg a Kozma Galéria. A jótékonysági kiállítás és vásár közel 150 képző- és iparművészeti remeket sorakoztat fel. Újdonság, hogy a befolyt összegből egy helyi alkotókat támogató alapot hoznak létre a szervezők. Remélik, sok helyi tehetséget tudnak majd segíteni, és ezzel a város számára is értéket teremtenek majd.

 

Sok kincsre tárul ki a Kozma Galéria kapuja. 50 kiváló festmény, fotó és grafika, számos nagyobb és kisebb iparművészeti dísztárgy várta a látogatókat pénteken. A már harmadik esztendejébe lépő ádventi jótékonysági vásáron ugyanis meg is vásárolhatták az alkotásokat a látogatók.

Kapcsolódó galéria: III. Karácsonyi művészeti vásár és kiállítás

Mint eddig mindig, az alkotók most is jótékony célra ajánlották fel a művek árának nagy százalékát. Most egy művészeti alapot hoz létre a Kármentő Egyesület. Az ösztöndíj célja, hogy olyan helyi alkotókat segítsen, akik a város számára is értéket teremtenek. A Kozma Galéria évek óta teret biztosít a helyi művészeknek, mint mondják, eljött az idő, hogy a városban első civil kezdeményezésű pályázatát létrehozva anyagilag is segítse őket.

A cél közel állt a kiállítókhoz is, hiszen a saját pályáján mindenki beszámolt a nehéz indulásról és a segítség fontosságáról. Kovács Róbert jánossomorjai fazekas-iparművész is kiemelte, hogy egy fiatal alkotó számára az indulás nagyon nehéz, főként az olyan ágakban, ahol nem kevés beruházás kell már a kezdetekhez is. Értékes kezdeményezésnek tartja az ösztöndíjat, amire maga is művei bevételének 50 százalékát ajánlotta fel.

A pályaterveket márciustól várja a kiíró a galérián belül működő Kármentő Egyesület a hamarosan megjelenő kiírásnak megfelelően.

Kapcsolódó galéria: III. Karácsonyi művészeti vásár és kiállítás

A baráti légkört teremtő megnyitón a Kozma galériában próbáló RizikóFaktor játszott. A tárlatot Hauptmann Tamás, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány tagja nyitotta meg. Kiemelte, ha az ember saját környezetében adakozik, azzal nem csak a rászorulókat segíti, hanem saját életét is szebbé teszi. Ezért is fontos az itt kiállító művészek és a művészetpártoló vásárlók adománya.

A művek közül sok elkelt a megnyitón, de egészen januárig várja a támogató szándékú vásárlókat a Galéria.

A kiállítók: Horváth János, Paul Gruber, Szennik György (Szennik család felajánlása), Mátyás Ferenc, Hoffka Helga, Glázer-Kozma Edit, Zalán Lajos, Pánczél Zoltán (Kovács Imre, Jánossomorja tiszteletbeli polgárának felajánlása), Kovács Róbert, Ángyán Csilla, Szilágyi Anita, Kovács István, Ács János, L. Burda Zsuzsanna, Laskóné Major Zsuzsa, Hossala Tamás; a Galéria saját gyűjteményéből két grafikát is felajánlott, Borsos Miklós és Reich Károly egy-egy munkáját.

HT

-hirdetés- -hirdetés-