A pozitív számokról hallhattak az első órán az iskolapadba ült képviselők, a következőkben pedig a testnevelés következett: Meghaladhatja a várakozásokat a város év végi bevétele, a sportcsarnok felújítását pedig a meglévő lendülettel folytatja az önkormányzat.

 

Az idei esztendő eddig kiváló pénzügyi eredményeket hozott; jövőre helyben marad az iparűzési adó és nem várható helyi adó emelés; a sportcsarnok felújítása pedig az ablakok cseréjével és a vizesblokk megújításával folytatódik a lehető leghamarabb. Így nézne ki egy óravázlat a szerdai testületi ülés után, ahol a Körzeti Általános Iskola fogadta a város önkormányzati képviselőtestületét. Az intézmény bemutatta a nyáron megérkezett digitális táblákat és a nemrég elkészült sportcsarnoktalajt is.

A háromnegyed-éves mérleg mindig jól láttatja a város évzárását is, így nagyon fontos elem, hogy százhatmillió forinttal nőtt a város bevétele a várakozásokhoz képest. A kiadások is kedvezően alakultak, így a város stabil, erős gazdálkodást mondhat magáénak, emelte ki Dr. Kurunczi Károly polgármester. – „Soha ne legyen rosszabb évünk, a pénzügyi helyezünk ugyanis a tervezettnél jobban alakul.”

Vakemelés – mit hoz a holnap?

A jövő évi koncepcióról a bizonytalanság árnyékában tárgyaltak, hiszen az országgyűlés sok lényeges kérdésben nem döntött még. Nagyobb önkormányzati és oktatási változások várhatók, amik az önkormányzati feladatokat is átalakíthatják, és így a normatívát is.

A várakozások talán legfontosabb kérdése az volt, hogy az önkormányzatoknál marad-e az iparűzési adó, vagy sem. Mára kiderült, a településeknél hagyja ezt az állam, így Jánossomorja 390 milliós bevételt irányzott elő jövőre is. Építményadóval, gépjármű és kommunális adóval összesen 531 millió forintot tervezett a város. Az SZJA helyben maradó része 2012-ben 8 százalék lesz, azaz 51 millió 400 ezer forint körül állapodik meg. Ez nagyjából 500 ezer forinttal lesz kevesebb, mint 2011-ben.

A fejlesztések között egy út felújítása szerepel, amire 16 milliót különítettek el – mivel önállóan kell ezt megoldani a városnak, tavaly óta ugyanis nincs pályázati forrás erre. Felújítanák a péteri temető ravatalozóját és gyalogútját is.

A közoktatási normatíva és az állam által átvett illetve önkormányzatnál hagyott feladatok egyelőre nem látszanak. Annyi biztosnak tűnik, hogy állami kézbe kerülne az iskolák működtetése 2012. szeptember elsejétől, de hogy ez a béren kívül mi mást is érint, egyelőre nem látható. (Az óvodák és bölcsődék úgy tűnik, továbbra is önkormányzati feladatkörben maradnak) Az is borítékolható, hogy az áthelyezendő közoktatás számára forrásokat csoportosít majd át az állam.

Az iskolafejlesztési koncepció sem ezért, sem a felújítási pályázatok bezárása miatt nem léphet előre. A város azonban a mindenkori fejlesztési összeg felét, jelen esetben 70 millió forintot félretesz minden esztendőben, azzal a céllal, hogy azt az iskolára fordítja. Ebből a keretből újították fel a sportcsarnok talaját, és ebből az összegből folytatják most tovább a munkát.

Az ülésen ugyanis felmerült, tekintve, hogy bizonytalan az iskolák helyzete, és egy esetleges tulajdonosváltással a állagjaívtás is távolra kerülhet, még most elkezdené a fontos csarnokfelújítást a város. Ezért még idén megállapodnak a sportlétesítmény parkoló felőli ablaksorának szigetelt, tartós szerkezetű nyílászárókra való cseréjében, és a vizesblokkot is felújítanák. Utóbbinál akad annyira elhasználódott csatornarendszer, amin már csak a komoly, teljes felújítás segíthet. A munkálatok közel 20 millió forintba kerülnek majd. – „Fontos belevágnunk most, amíg még tehetjük, még akkor is, ha az időjárás miatt el is húzódhat a felújítás. A cél érdekében a testnevelés-órák átszervezése is belefér, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy biztos lábakon álljon a megújítás. Ha ez befejeződik, már csak a sportcsarnok korábban még el nem készült felének szigetelése és vakolása marad hátra.” – mondta a polgármester.

HT
-hirdetés- -hirdetés-