Ígéretes tehetségek énekeltek Jánossomorján. Ismét énekversennyel emlékeztek Klafszky Katalinra a szentpéteri tagiskolában pénteken. A versenyen a körzeti iskola mind a nyolc évfolyama megmérette magát a népdaléneklésben. A versenyzőket pedig énekekkel köszöntötték a felnőttek.

 

A gyermek Klafszky Katalin tehetségét a település kántortanítója fedezte fel. A világhírű operaszopránra, az iskola névadójára ezért hagyományosan énekversennyel emlékeznek Szentpéteren. A körzeti iskola diákjai közül rengetegen mérték össze tudásukat. Mindenki két népdalt énekelt, amire sokat készültek. Sok bátor fiatal dalra fakadt, a nyolcadik évfolyamban például csak fiúk emelkedtek szólásra.

Kapcsolódó galéria: Klafszky Katalin Énekverseny

De a felnőttek is jó példát mutattak a gyerekeknek. A megnyitón Kocsis Angéla és Kocsis Noémi, a helyi néptánccsoport mosonszolnoki tagjai családi körből gyűjtött katonadalaikat elénekelve mutatták meg, milyen fontos a népdalok kutatása. A megjelent szülőkből rögtönözve összeállt Canto Excolo Kamarakórus is énekelt a gyerekeknek. Prátser Krisztián, az iskola tanára pedig gyerekdalokkal melegítette be a versenyzők hangszálait.

Kapcsolódó galéria: Klafszky Katalin Énekverseny

Az évfolyamonként zajló versenyekben sok tehetség mutatta meg magát. Neubergerné Berta Barbara zsűritag elmondta, általánosan is remek színvonalú mezőnnyel találkoztak, de külön élmény volt, hogy számos, már kifejezetten kivételes hangú tanítvánnyal is találkoztak. A szervező tanárok szerint nemcsak nyelvében, hanem népdalaiban is él a nemzet, ezért fontos, hogy már a gyerekek megismerjék a magyar népdalkincset. A gyerekek osztályonként vehettek át okleveleket  és különdíjakat.

A verseny névadója, Klafszky Katalin 1855-ben született Szentjánoson, és Wagner-operaénekesként vált világhírűvé.

HT

-hirdetés- -hirdetés-