Másodszor rendezett rézfúvós versenyt a jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola. Hasonló megmérettetésre ritkán van lehetőségük a zenét tanuló gyerekeknek a régióban. Ezért szeretnék a szervezők, ha hagyományosan Jánossomorján gyűlhetne össze évenként a környék fúvós diáksága.

 

A rézfúvós hangszerek legtöbbjét hallhattuk a csütörtöki versenyen Jánossomorján. A minősítő megmérettetésen hat környékbeli zeneiskolából, Tétről, Csornáról, Mosonmagyaróvárról, Fertődről, Győrből és persze Jánossomorjáról érkeztek diákok.

A versenyt már másodszor rendezi meg az ötletgazda jánossomorjai művészeti intézmény. Legutóbb 2008-ban gyűltek itt össze a környék fúvósai. Akkor is, most is hiánypótló szándékkal rendezték a találkozót. A tág környéken ugyanis egyetlen elérhető fúvós versenyt rendeznek, a veszprémi versenyre azonban csak a legjobbak jutnak be, de a többi diáknak is szüksége van a megmérettetésre.

Dravetzky István igazgató elmondta, hogy minden gyereknek lehetőséget szeretnének adni, aki amúgy nem jutna el versenyre, mert a jelenleg létező minősítők csak távoli és magasabb szinteken működnek. – „A megmérettetés fontos a fiatalabb, kezdőbb tanulóknak is. A találkozókon lévő tapasztalatcsere pedig tanárnak és diáknak is hasznos, hiszen mérési pontot tudunk teremteni, amihez a továbblépésnél nagy szükség van.”

A jánossomorjai minősítőn a diákok magas színvonalat nyújtottak, szinte mindenki arany és ezüst minősítést kapott a kiváló szakemberekből álló zsűritől. A jánossomorjai kezdeményezésre nagy szükség van, így ezentúl minden évben rendeznek majd térségi fúvós minősítő versenyt Jánossomorján.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-