A helyi gyerekeket is sikerült lenyűgöznie a nanjingi zenészeknek. A távoli ország ritkán hallható muzsikáját kiváló színvonalon, nagy szeretettel hozták el Jánossomorjára a kínai együttes tagjai. A többezer éves zenei hagyományokon alapuló hangversenyen kínai táncokat is láthattunk. A koncertet hamarosan láthatják a JTV műsorán.

 

A Nanjing-i Tradicionális Hangszeres Együttes (Nanjing Chinese Orchestra) a ’80-as években alakult. A kiváló muzsikusok célja, hogy külföldön is bemutassák a kínai kultúrát különösen meghatározó zenét. Ennél is fontosabb azonban számukra, hogy otthon és külföldön is a kistelepülések, falvak lakóihoz is eljuttassák ezt a művészetet és szórakozást, mondta el Tao Chen, az együttes menedzsere.
A játszott darabok között modern zenék és népi dallamok is felhangzottak, ami nem meglepő, hiszen Kínában szoros kapcsolat van e két műfaj között. A világ zenei kultúrái között a kínai a legrégebbi. A társadalom minden szegmensére nagy hatást gyakorolt, úgy a nevelésre, ahogy akár az államrendre is. Egyik-másik hangszerük 3000 évvel ezelőtt is ismert volt. A népes országban több mint ötven nemzetiség él, akiknek nemcsak nyelve, szokásai, de zenéje is eltér egymástól. Közös bennük a pentatónia, vagyis az ötfokúság, ami a magyar népzenekutatás számára is érdekessé teszi ezt a dallamvilágot. Jellemző még rá a magas, éles, vékony hangzás és a zenétől ritmikailag független ütős hangszerek. A hangszerek anyag is változatos: fából, bőrből és még selyemből is állítanak elő zeneszerszámokat. A koncerten is láttunk például a mi citeránkhoz hasonló, vagy épp gitárokat és hegedűket idéző eszközöket.

Kapcsolódó galéria: A kínai Nanjingi Tradícionális Zenekar koncertje
Zenéjükben gyakori a különböző élethelyzetek hangutánzó megjelenítése, éppúgy, ahogy táncaikban is balettszerűen elevenítenek meg állatokat, tevékenységeket. A páva, vagy a hímzés, ezeket is a színpadra hozták a kecses kínai táncosnők a szerdai kora délutáni előadásban a művelődési házban.

A zenekar a Filharmónia hagyományos bérletes hangversenysorozatának kiemelkedő vendége. Pár napja érkeztek, és rövid itt tartózkodásuk alatt rengeteg koncertet adnak a fővárosban, a nagyobb Dunántúli városokban és a bérletsorozat kis állomásain is. Mao Bingmin, az együttes fafuvolán játszó művésze elmondta televíziónknak, hogy kellemes fogadtatásban részesültek hazánkban.  – „Azt tapasztaltuk, hogy az eddigi előadások közönsége nagyon szerette a koncertjeinket, sok tapsot és sok kérdést is kaptunk, amiből azt szűrjük le, hogy elnyerte a magyar közönség tetszését ez a muzsika. Ez nagy boldogsággal tölt el minket!” Hozzátette, minden országban sikeres ez a tradicionális kulturális zene, ami híd is a különböző nyelven beszélő, más kultúrájú emberek között.”

Tao Chen menedzserasszony hozzátette, azért is boldog a zenekar, mert nem csak időseknek, felnőtteknek, hanem gyerekeknek is játszhatnak. – „Fontos számunkra, hogy a kicsik is hozzájuthattak ehhez a fajta zenéhez, kultúrához, élményhez, vagy akár tanításhoz. Az elkövetkező napokban is főként gyerekeknek játszunk majd, így mi is hozzájárulhatunk a magyar gyerekek neveléséhez, ami számunkra óriási dolog.”

Kapcsolódó galéria: A kínai Nanjingi Tradícionális Zenekar koncertje
Dravetzky István, a zeneiskola vezetője is elismerően szólt az előadásról. – „Színes koncertet láttunk. Szerepelt benne műzene és könnyűzene is, hallhattuk, hogy náluk ez egyáltalán nem áll távol egymástól, és a táncokban is szerepeltek népi motívumok. Ki kell emelnem, hogy nem tömegterméket hozott ide a zenekar. A populáris és minél könnyebben fogyasztható zene dömpingje mellett fontos az olyan is, ami elmélyedést, beleérzést követel meg a hallgatótól. Nem kapják olyan könnyen, mint a tömegterméket, hiszen rá kell hangolódni, megérteni a nyelvezetét, kutatni a mondanivalóját. Szeretném, hogy minél több ilyen zenélt hallhatnánk itt, és ezzel a tanulóink minél alaposabb véleményt alakíthatnának ki a magyar és a külföldi zenéről és ezen keresztül a kultúrákról is.”

Az idei bérletes előadássorozatot is az Alapfokú Művészeti Iskola invitálta Jánossomorjára. A Filharmónia Bt. által szervezett koncertsorozatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A következő két előadásban is távoli kultúrák zenéjét idézik meg az előadók. A Savaria Szimfonikus Zenekar Rimszkij-Korszakov: Seherezade, részletek az “1001 éjszaka meséiből” című előadását láthatjuk márciusban, áprilisban pedig a Győri Ütősegyüttes Győrtől Dakarig utaztat minket a népzenén keresztül. Az előadáson Kátai Zoltán énekmondó is közreműködik.

HT

-hirdetés- -hirdetés-