Október hatodika. A nemzet egyik legfeketébb betűvel írt gyásznapja, ami a hazafiasság büszke vállalásának és a megtörhetetlen szabadságvágynak is szimbóluma lehetne. A megtorlás áldozataira emlékeztek Jánossomorján csütörtökön.

 

Délelőtt a központi iskolában emlékeztek a gyerekek az október hatodikai mártírokra. A 6.B műsora nem próbált meg a gyerekek számára nehéz drámai elemeket vinni az emlékezésbe, ellenben értő szövegmondás, megrendítő mozdulatlanság jellemezte. A maga letisztultságában sikerült kiemelnie a lényeget, idézetekben hallhattuk a vértanúkat, a róluk gondolkodó utókort és a terror vezetőit is. Láthatta mindenki a soknemzetiségű tábornoki kart, akik mégis a végsőkig kiálltak a magyar szabadság ügyéért, vállalva a halált is.

Városi szinten idén sem emlékeztek meg a gyásznapról, mégis, több magánszemély, pedagógiai intézmény, szervezet is megemlékezett a vértanúkról. Sötétedés után mécsesek, gyertyák gyúltak a Hármashalomnál és a Szabadság Emlékoszlopnál, ahol koszorút is helyeztek el az emlékezők.

Október hatodika hivatalosan 2001 óta gyásznap, ám már szinte a kivégzések utáni évtől titokban emlékeztek rá a magyarok. Bár a nemzetközi közvélemény és maga a győzelemben nélkülözhetetlen segítséget nyújtó cári haderő is önmérsékletre szólította fel az osztrákokat, a megtorlás korabeli mértékeket tekintve jelentős volt.

Október hatodika kiválasztása sem véletlen, hiszen egy évvel korábban ekkor aratott diadalt a bécsi forradalom. Az akkori győztesek közül sokan most a kivégzőosztagba kényszersorozva ott álltak a magyar tábornokok előtt. Őket így büntette a hatalom.

Az esős napon 13 honvéd főtisztet végeztek ki itt Aradon: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. Kiss Ernőt, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt a vár északi sáncárkában lőtték agyon. A többieket házépítésből rekvirált gerendákból ácsolt bitófákon végezték ki, a testeket elrettentésül közszemlére tették, de emlékezők sokasága vonult a testek elé, emlékhellyé változtatva a teret.

Magyarország első miniszterelnökét Pesten végezték ki, golyóval, mivel előző esti öngyilkossági kísérlete, amikor is nyakon szúrta magát egy tőrrel, megakadályozta a felakasztást. Kivégzése helyén ég ma is a Batthyány-örökmécses.

A megtorlás során becslések szerint nagyjából 500 halálos ítélet született, melyből több mint százat végre is hajtottak, 1500 embert ítéltek börtönre, a honvédsereg 25-30% százalékát évekre a császári seregekbe, külföldre sorozták be. Haynaut csak az európai felháborodás miatt váltotta le a császár. A nemzetközi felháborodást jellemzi, hogy a pár évvel később Londonba látogató Haynaut olasz és magyar terrorcselekedeteiért iszonyatosan megverték az angol munkások.

HT

-hirdetés- -hirdetés-