Szent István napján a megszentelt új bort és kenyeret vehették magukhoz a jánossomorjaiak a búcsúi szentmise végén. A szórakozás sem hiányzott az ünnepből: Az idei Gödör Napok szinte minden helyi fellépőt felvonultatott, könnyed dalokkal lépett színpadra a Canto Excolo, és a jánossomorjai zenekarok nekünk énekeltek közös koncertjükön.

 

Az országot biztos alapokra helyező Szent Istvánra és az államalapításra emlékezett a város augusztus 20-án, a hagyományos pusztasomorjai szentmisén. „A magyar államot megalapító Szent István sziklaszilárd alapra építkezett, ami nem lehet más, mint Krisztus törvénye.” Ezt hangsúlyozta ünnepi prédikációjában Kótai László atya. Úgy fogalmazott, sok nép élt és tűnt el névtelenül a Kárpát medencében a történelem során, ám a keresztényi elvek mellett államot alapító Szent Istvánnak kell ma megköszönnünk, hogy itt lehetünk és gyermekeink is itt nőhetnek fel.

A társaskör által pár éve kezdeményezett keltett kenyér és borszentelés is részévé vált az ünnepnek mára. Az ünnepségen a Boloct színtársulat műsorát is hallhatták a kenyeret és bort kóstolók.

A közös éneklésről szólt a búcsú vidámabb szakasza, a hetedik Gödör Napok is. Szombat este a Neked énekelek című esten magyar dalfeldolgozásokat hallhatott a közönség. Mint Nemes Csaba szervező elmondta, szerettek volna visszatérni az eredeti Gödör Napokhoz, ami a helyi fiatalokra is fókuszált, innen jött a finálé ötlete. Hozzátette, a környékbeli városokban zajló augusztus 20-i ünnepi programokkal szembe megy a szinte csak helyieket felléptető kezdeményezés, de ezzel kívánnak a közösség számára értékes műsort teremteni, ami nem hasonlít a majálisra és a Városi Napokra. A célt annyiban sikerült elérni, hogy idén kevés idegenlégiós fellépőt láthattunk. A Neked énekelek keretében hallhattuk a nagyfödémesi énekeseket, és négy jánossomorjai kötődésű amatőr zenekart, akik többféle stílusban dolgoztak fel dalokat. A RizikóFaktor, az As You Can, a Nukleár és a Beat Bogarak játszott, többek között Quimbyt, igencsak megkeményített Mizut, Tankcsapdát vagy a Dinamittól a Tinédzser Dalt. (A koncert ízelítőjét láthatják videótárunkban.)

Újdonság volt még a helyi civil szervezetek – igen sikeres – jótékonysági főzése is. A többféle ízért fizetett összeggel egy köztéri Szent István szobor elkészítésére indítottak gyűjtést a szervezők.

Pénteken Donyecz István és Bella Kristóf különleges dobduója adott igencsak lendületes nyitányt a fesztiválnak és a Magic Dance klub kisebb és nagyobb táncosai is felléptek. De a sztárvendég idén sem maradt el. Péntek este Sipos F. Tamástrabanttal röpítette a szabad strand bulijába a közönséget.

A hagyományos búcsúi hangulathoz hozzátartozó, pajzán vásári komédia is szórakoztatta a közönséget a mosonmagyaróvári Ad Flexum társulat jóvoltából.

Este pedig a Canto Excolo kamarakórus könnyűzenei koncertje teremtett hangulatot és zárta a péntek estét.

A másnapi kezdeteknél a táncosok kapták a főszerepet: fellépett a Cintia Wellness Klub, a kis táncosaiktól a felnőtt hastáncosokig, a Tititá tánccsoport legkisebb tagjai mellett koreográfusuk, Léber László szólóprodukciójának is tapsolhatott a publikum.

A kimlei Kemene néptáncegyüttes az István a Király rockopera összefoglalóját énekelte hozta el az ünnepnap alkalmából.

A Neked írom a dalt után sokan hiányolták Beat Bogarak elmaradt koncertjét, helyette azonban a búcsút idéző bálban szórakozhattak.

A két nap alatt a gyerekeket is rengeteg játék és program várta. Volt extrémhinta, kézműveskedés, arcfestés, ugrálóvár és lovaglás is, de íjászkodás és kutyaszépségverseny is invitálta a jánossomorjaiakat a gödörbe.

Az idei Gödör Napokat az önkormányzat mellett sok helyi cég és vállalkozás is támogatta, a szervezésből pedig a helyi szervezeteket tömörítő civil fórum vállalt oroszlánrészt.
is.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-