Majorettek, fúvósok, harmonikások. Két nap alatt közel 550 fellépőt mozgatott meg az idei Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai fesztivál. A tavaly útjára indított rendezvény a német családi napból nőtte ki magát, ebben az évben már különleges harmonika-gála is fogadta a szentpéteri templomtérre látogatókat, de a hajdúböszörményi, a letenyei, a mosonmagyaróvári Kühne fúvószenekar, valamint a jánossomorjai fúvósok is bemutatkoztak.

 

Sokakat kicsalogatott vasárnap délután a szentpéteri templomtérre a háromszázötven majorette és fúvós különleges látványt nyújtó produkciója. A szervezők a közös felvonulással koronázták meg a kétnapos fesztivált.
Ötéves német családi nap
Szombat délután az idén ötödik évébe lépett német családi napé volt a főszerep. A Tititá néptánccsoport sváb és felvidéki koreográfiákat táncolt a jánossomorjai fúvósok kíséretével. A Cintia Wellness Klub tagjai is táncra perdültek a színpadon, Justine Janda és Kiss Anna pedig német dalcsokorral érkezett. Este pedig különleges harmonika-gála fogadta a térre látogatókat. Fellépett a levéli, a madarasi, a soroksári és a paksi harmonika zenekar is. Az est fénypontja pedig Móger Péter harmonikaművész játéka volt.
Wennesz József Károly a rendezvény egyik szervezője elmondta, igyekeznek olyan programokat szervezni, ami a közönség igényeinek a legjobban megfelel. A német családi nap hagyományos programjai azonban nem hiányozhatnak a rendezvényről. De vasárnap már inkább a könnyűzenei fellépőké a főszerep.
Szigetköz ízei, pannonhalma borai
Aki a különleges hangokon kívül az ételekben is a kuriózumokat szereti, annak kötelező volt a szigetközi halászlé, a sült hal és a kemencés kenyérlángos. De még Békés-megyéből érkezett házi rétest is kóstolhattak az ínyencek. Az ételek mellett pedig a pannonhalmi borvidék boraiba is belekortyolhatott a közönség. Még a szomszédos Andauból is érkeztek a rendezvényre, néhány pohár finom bor és a jó hangulat kedvéért.
350 fúvós és majorette a téren
Vasárnap könnyed ebéd utáni kikapcsolódásként az Operettvoices előadásában operett dallamok csendültek fel, valamint Szabó Laura örökzöld slágerekkel szórakoztatta a közönséget. De a nap fénypontja a kapuvári, nyúli, téti, pázmándfalui és mosonmagyaróvári majorette csoportok, valamint a fúvós zenészek bemutatkozása volt. Színpadra lépett a hajdúböszörményi, a letenyei, a muramenti, a mosonmagyaróvári Kühne zenekar és a jánososmorjai fúvós egyesület.

A fesztivál zárásaként könnyűzenei dallamokat dúdolhatott a közönség: a Beat Bogarak rock’n’roll dalai marasztalták a közönséget a téren. A szervezők elmondták, jövőre ismét fúvós fesztivált rendeznének, az utána következő évben pedig harmonika-gálával készülnek a jánossomorjaiaknak.
Petz Brigitta
-hirdetés- -hirdetés-