Hany Istók történetét táncolták el az első jánossomorjai néptánc-tábor gyermekei. Az előadásra egész héten keményen készülő gyerekek a próbák után népi játékokkal, kézművességgel és évszázadokkal ezelőtti foglalkozásokkal is megismerkedhettek. Az előadás szerkesztett változatát láthatják videótárunkban!

 

A kapuvári halászok által kifogott Hany Istók történetét táncszínházban, mozgásokkal elbeszélve mutatták be a gyerekek. A darabban a környékbeli néptáncok elemeit is láthatta a pénteki táborzáró előadás közönsége.  Majorné Horváth Gyöngyi táborvezető elmondta, hogy nem a tánclépések minél pontosabb megtanítása motiválta a szervezőket. Fontos, hogy ezzel a mesével egy számukra is érdekes történetet játszanak el a gyerekek, és közben élvezetes módon tanulnak tánclépéseket. Itt nem csak a lábra, a színészi játékra is szükség volt.

A tanulságos előadás arra tanította a gyerekeket, hogy nem szabad kicsúfolni, kiközösíteni a gyengébb, furcsább gyerekeket. A korabeli kapuváriak beszámolóin alapuló történet a hanyi tavak egyikéből kifogott, elvadult fiú sorsát meséli el, akit a kapuvári várnép nevelt, ám sokan gúnyolták, bántották a vad, beszélni soha meg nem tanuló fiút. Csak a várúr lánya volt kedves vele, és védte meg őt. Ám amikor Juliskát férjhez adták, Istók szomorú lett, sokat maradt egyedül, morgott az emberekre, majd egyszer csak nyoma veszett. Piros dolmányát az Éger erdőben találták meg később a halászok.

Jánossomorján a legkisebbek az ovikban tanulnak néptáncot, az iskolások pedig a táncegyesület gyerekcsoportjában rophatják év közben. Sokan közülük részt vettek a táborban, de voltak olyan táborlakók, akik itt ismerkedtek meg a néptánccal.

A művelődési házban rendezett tábor többi programja is a népi kultúra világába kalauzolta a közel 20 gyereket. Az egynapos szigetközi kiránduláson interaktív kiállításon ismerkedtek meg a térség régi élővilágával és még az aranymosás tudományát is kipróbálhatták a Duna partján.

Az itthoni programok közül a lányokat leginkább a lovaglás foglalta le. Vagy a kézműveskedés több fajtájába és az arcfestésbe merültek bele. A fiúkat leginkább egy ősi játék felelevenítése hozta lázba. A helyi baseballegyesület segítségével a baseball ősének tartott métát ismerhették meg. Magyarországon többszáz éve ismert volt ez a mára eltűnőben lévő népi játék, amit most sikerrel tanítottak meg a gyerekeknek a szervezők.

HT

-hirdetés- -hirdetés-