Átadták az Unió soros elnökségét – Várbalogon is. A féléves soros Uniós vezetést Magyarország után Lengyelország kapja meg júliustól. A nemzetközi ceremóniák mellett egy Várbalogon élő lengyel baráti társaság is rendezett egy jelképes átadó ünnepséget, ahol a település vezetőitől vették át az elnökséget.

Lengyel és magyar nyelven egyszerre hangzott fel az Európai Unió himnusza szombaton kora este Várbalogon. A település korábbi és jelenlegi polgármestere a két nemzet összetartozását szimbolizáló műalkotást vehettek át a lengyel féltől, és maguk is hasonló műalkotást adtak. Ezzel a gesztussal adták át az Uniós elnökséget is.

A településen lakó lengyel művészetpártoló házaspár nagyszabású ünnepséggel és nemzetközi szinten is kiemelkedő kiállítással ünnepelt szombaton. Roman és felesége Bozsena Bienko Bécsben éltek. Több mint tíz évvel ezelőtt találtak rá Várbalogra, beleszerettek a település békéjébe és ideköltöztek. Mára öt épület áll portájukon, mindegyikben egy-egy művészeti galériát rendeztek be, és rendszeresen fogadják itt a bécsi vagy helyi barátokat. Roman Bienko elmondta: “Nagyon örülünk, hogy jó szomszédokat, kedves embereket ismertünk meg itt Várbalogon, és ahányszor lengyel ismerőseink ide látogatnak, mindig a múltban gyökerező, jó barátságra találnak itt Magyarországon.”

Valóban, a bécsi lengyel művészeti élet krémje megfordult már Várbalogon. Eddig 14 kiállítást szerveztek ide, sőt, évente egy nagyobb rendezvényen gyűlnek össze a művészetpártolók.

Közel 150 embert vártak ide szombat délután. A magánházban kialakított galéria, több épületet és kiállítóteret magában foglal. A helyszínek között vidám útjelző táblák kalauzolták a látogatókat a magyar, finn, lengyel és egyéb nemzetiségű tárlatok, alkotások között. A kiállított anyag magas művészeti színvonalat tükrözött, joggal állítható, hogy budapesti, bécsi művészeti galériákat megszégyenítő tárlatot rendeztek be a szervezők az ünnepi hétvégére.

Az idei, különleges ünnepségen 12 magyar és lengyel művész állított ki. Köztük több lengyel híresség is elhozta alkotásait. Georg Motylewicz, a lengyel televízió bécsi munkatársa szintén fotókkal és festményekkel érkezett. Televíziónknak elmondta, óriási pluszt jelent az itt összegyűlteknek, hogy e két nemzet közösen ünnepelheti a mai napot. – „Történelmi barátság él a magyar és a lengyel nemzet, az emberek között, ezért különlegesen nagy ünnep, hogy tőlük vesszük át a soros elnökséget. Ezt nagy öröm közösen köszönteni.”

Georg Motylewicz régóta nagy szeretettel látogat Magyarországra, és évtizedek óta rendszeresen tudósít is hazájában a magyar eseményekről. Mint sok lengyel barátja, ő is kacérkodik az ide költözés gondolatával.

De nemcsak lengyeleket vonz a település, a kiállítók között egy ötkötetes finn írónő is megmutatta festményeit. Riitta Jarl a várbalogi életet is megjelenítő regényeit eddig még csak finn nyelven adták ki, ám a német fordítás is hamarosan elérhető lesz. – „Már az is fantasztikus, hogy ez az ünnepség létrejöhet itt, a kapcsolatokon keresztül Európai is egyre kisebb lesz és szorosabbá fűzhetjük a barátságokat – hangsúlyozta a Bécsben élő írónő, aki évente több hónapot tölt el várbalogi házában, feltöltődve az itteni békés hangulattól.

A jánossomorjai Glázer–Kozma Edit a megnyitó alatt festett képet, visszaadva a zene, a megnyitó mondatok hangulatát. A jánossomorjai galéria több korábbi kiállítójának képeit is lehozta a magyar pavilonba. Az ide betérők láthattak példáulHorváth János vagy Heintz Gábor alkotásokat is.

A megnyitó egész estig húzódó programjai között magyar operettet, lengyel dalokat, de a jánossomorjai RizikóFaktor zenéjét is hallhatta az osztrák, lengyel, magyar közönség.

A szervezők remélik, hogy sikerül minél szorosabb kapcsolatokat kialakítani az itteniekkel és több hasonló rendezvényen is összejön még a társaság.

A kiállító művészek:

POLSKA –  LENGYELORSZÁG  – POLEN – POLAND
MICHAL BUKOWSKI  –  PHOTOGRAPHY – ROYAL  PHOTOGRAPHIC  SOCIETY
KRZYSZTOF KLAPKOWSKI  –  PAINTING & SCULPTURE
KATARZYNA NOWAK  –      SCULPTURE
IWORYNKIEWICZ  –   CERAMICS
WEGRY – MAGYARORSZÁG – UNGARN – HUNGARY
GLÁZER-KOZMA EDITH  – PAINTINGS
HORVATH JANOS  –  PAINTING
HEINTZ GABOR  – PAINTING
FINLANDIA  –  FINNORSZÁG – FINNLAND
MAIJA ASUNTA-JOHNSTON-  LITERATURE
RIITTA JARL-   PAINTING
NIEOBECNI – TÁVOLLEVÖ – ABWESEND – ABSENT
VIOLETTA BANKA– POLAND
STASYS EIDRIGEVICIUS– POLAND-LITHUANIA
MURMAN KUTCHAVA– GEORGIEN

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-