A Jánossomorja és Andau közötti határátkelőn is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítania a közlekedőknek. Június 4-től 9-ig, hat napra visszaáll a Schengen előtti határőrizet.

 

A Világgazdasági Fórum bécsi ülése miatt vezette be az osztrák fél ezt a biztonsági intézkedést, főként a globalizáció-ellenes rendbontókat igyekeznek kiszűrni. Az ausztriai rendőrök alkalomszerűen ellenőriznek majd a határ mentén, a járművek papírjait és a személyes okmányokat kérik majd az utazóktól. Ha ez hiányzik, a rendőrök szabálysértési eljárást indítanak és megtagadják a belépést. A vizsgálatokat az osztrák rendőrök végzik, de magyar oldalon is fokozott rendőri jelenlétet ígér a rendvédelem. A szabad határok 10-én nyílnak meg újra.

A határon átkelni csak a határátkelőkön és átlépési pontokon lehet majd, a zöldhatáron tilos. Az átlépési pontokon, mint például Ágfalva vagy Fertőrákos, időszakonként, reggel hat és este tíz között engedélyezett a közlekedés. Térségünkben Jánossomorja és Andau, Albertkázmér és Féltorony illetve Pamhagen és Fertőd között átjárhatók lesznek a határátkelők, az osztrák fél időközönkénti ellenőrzése mellett. Állandó ellenőrző pontokat csak két helyen, Sopronban és a hegyeshalmi autópályán állítanak fel.

A Magyar Rendőrség kéri az útra indulókat, hogy még indulás előtt ellenőrizzék útlevelük, vagy személyi igazolványuk meglétét és érvényességét, illetve az utazáshoz használt gépjármű papírjait is. Elsősorban a mezőgazdasági munkálatok miatt a hatóságok lehetőséget kínálnak arra is, hogy ne csak a kijelölt helyeken léphessük át a határt, ám ehhez külön engedély szükséges. Az átmeneti határnyitási kérelmet a Biztonsági Igazgatóság címén kell kérni: Sicherheitsdirektion Burgenland, 7000 Eisenstadt, Neusiedler Straße 84, (Fax: 02682/606/6899). A kérvényben meg kell jelölni a kilométerszelvényt, az időpontot, az indokot és a határátlépés módját is. A kérvény illetékköteles, ára 13.20 euró. Ha elfogadják a beadványt, a kérvényezőnek kikézbesítik az engedélyt, ezért 6 és fél euró közigazgatási díjat kell fizetni.

Az EU bizonyos időszakokra kiterjedően lehetőséget nyújt az ellenőrzés visszaállítására. Legutóbb a 2008-as ausztriai labdarúgó Európa-bajnokság idejére vezették be ideiglenesen a határellenőrzést térségünkben.

HT

-hirdetés- -hirdetés-