A környék minden településéről érkeztek locsolók Jánossomorjára: a körzeti tűzoltóversenyt az idén 125 éves jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendezte, akik kiváló eredményt értek el az igazi tűzesetet szimuláló versenyszámokban.

 

Nem tudták elfújni az esőfelhőket a reggeli felvonulás alatt a menetet vezető helyi fúvósok. A péteri tűzoltószertártól az Ady utcán át a sportpályára vonuló csapatok hamarosan nem csak a vízsugárral leküzdött céltábláknál áztak. A jánossomorjai tűzoltók szentpéteri csapata a második helyet szerezte meg a férfiak versenyében. Az ő szerelésük volt a második leggyorsabb szombaton. A minden évben máshol összesereglő csapatok stafétában és vizes kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat. A versenyt a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltóság bonyolította, a rendezvényt a jánossomorjai önkéntesek szervezték.
Wittmann Elekné a szolgálattal kapcsolatos gondolatokat idézett a megnyitón. Dr. Kurunczi Károly is köszöntötte a csapatokat és megköszönte a szervezést a helyi egyesületnek. – „Egy település számára nagyon fontosak az önkéntes tűzoltók, nélkülözhetetlen a mindennapi segítség, amiben mindig lehet rájuk számítani, és nem utolsó sorban az általuk alkotott közösség is, ami irigylésre méltó – mondta televíziónknak a polgármester.
Túl vizes szerelés
A rossz idő és a kitartó eső megnehezítette a feladatokat a közel negyven csapat számára. Szilágyi János a Mosonmagyaróvári Tűzoltóság parancsnoka elmondta, a balesetveszély egyértelműen sokkal nagyobb ilyenkor, pár akadályelemet ki is kellett venni a váltófutás pályájából, de a csúszások, esések így is megvannak. Hozzátette, a hivatásos állomány számára azért is fontosak ezek a versenyek, mert képet kaphatnak a munkájukat sokszor segítő önkéntes csapatok tudásáról, felkészültségéről.
A lánglovagok azonban nem törődtek az esővel. Mint mondták, a tűzoltóknak az utóbbi években egyre gyakoribb szélsőséges időjárásban is helyt kell állniuk, így az önkéntesek zokszó nélkül szereltek, futottak és céloztak. Andauból és Nagyfödémesről is érkeztek vendégek, utóbbiak villámgyors fecskendős szerelésüket is bemutatták.
Azok a fiatalok
A felnőtt férfiak és nők mellett sok ifjúsági csapat is rajthoz állt. A rendezvényre a korábbi mosonmagyaróvári parancsnok, a megyei katasztrófavédelem élén álló Sallai Péter is ellátogatott. Értékelésében kiemelte a szervezés maradéktalanságát és a tűzoltók elszántságát. Elmondta, e körzetben a települések több mint fele árvízzel, belvízzel veszélyeztetett. Ilyen kihívásokkal egyre többször kell szembenéznie az önkénteseknek is. Hamarosan 40 órás tanfolyammal készítenék fel az őket a legfontosabb tudnivalókra.
Annak különösen örült, hogy most sok fiatal állt rajthoz. – „11 fok van és egyfolytában esik az eső, a tűzoltók ilyen körülmények között küzdötték le az akadályokat, tehát amikor a fiatalságról beszélünk és néha elítélően szólunk róluk, eszünkbe kell, hogy jusson, hogy azért a fiatalság képes arra, hogy ilyen helyzetekben is helytálljon. Abban is bízom, hogy a tűzoltóság hozzájárul ahhoz, hogy ez a kitartás megmaradjon az életük más területein is.”
Csordás Klaudia, a kimlei egyesületet erősítő fiatal hölgy elmondta, náluk hagyományosan az iskolák nyolcadikosai közül toboroznak csapatot. Számukra olyan élmény volt az első tűzoltóverseny, hogy társaságuk együtt maradt és azóta is folytatják az önkénteskedést. – “Mi fiatalok is sokat kapunk ettől a tevékenységtől. Egyrészt jó hangulatban telnek a versenyek, a felkészülés; másrészt meg is edződünk ez alatt az idő alatt, és nem utolsó sorban kiváló csapatépítő tréning is egy-egy rendezvény, így jó baráti társaságok alakulnak ki.
Az idősebb tűzoltók is örömmel nézték a fiatal csapatokat. Kiss Gyula, a hegyeshalmi önkéntesek korábbi parancsnoka is bízik abban, hogy a jövő még több fiatalt hoz a tűzoltó egyesületekbe, és mindenhol komoly figyelmet szentelnek az utánpótlás nevelésére.
Közösségi funkcióban
Balogh Ferenc a megyei tűzoltószövetség elnöke elmondta, mára átalakult az önkéntesség szerepe. Míg régebben, hivatásos állomány híján a falvak tűzoltósága volt az egyetlen, aki szembeszállt a lángokkal, mára a hivatásosok hasznos segítőivé és tehermentesítőivé váltak az egyesületek. Egyik leghasznosabb tulajdonságuk azonban már a közösségben betöltött szerepük. – “Sok településen az önkéntesek a közösség kovászát jelentik – mondta – Foglalkoznak a fiatalsággal, értelmes feladatot adnak nekik, a közösségben lehet számítani rájuk, akár egy fakivágásnál, egy lakossági programnál, épp úgy, ahogy belvíz esetén… ” A megyében 106 tűzoltó egyesület működik, az önkéntes tűzoltóság 140 éves múltra tekint vissza.
A versenyen a mosonszolnoki tűzoltók szinte minden díjat besöpörtek, 12 serleggel térhettek haza, ami számukra is rekord. A férfiaknál Lipót szerezte meg az első helyet a mieink előtt. A gyermekcsapatok múlt héten Rajkán versengtek, hasonlóan szép jánossomorjai eredményekkel.
Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-