Legkisebb lakóit ünnepelte a város vasárnap délután. A hagyományos gyereknapi rendezvénynek ismét a pusztasomorjai játszó- és pihenőpark adott otthont. A gödör már kora délutántól önfeledten szórakozó gyerekektől volt hangos, nem is csoda, hiszen többek között lovaglás, íjászat, légvárak, csúszda és három tűzoltóautó is várta a lurkókat.
Május utolsó vasárnapján igazi majális-hangulat fogadta a somorjai gödörbe látogatókat. Délután kettőtől, este nyolcig várták a kicsiket – és persze a nagyobbakat is – közös éneklésre, szórakozásra, játékra. A tavalyival ellentétben idén az időjárás is kegyes volt a gyerekekhez: esernyő helyett inkább a naptej mögé kellett bújni.

Szokás szerint a legnagyobb sikert az Önkéntes Tűzoltó Egyesület autója aratta, amibe a lurkók be is ülhettek, dudálhattak, szirénázhattak. De kipróbálhatták a lánglovagok fecskendőit is, vagy a melegre való tekintettel akár a vizet is. Ha még nem lett volna elég a szirénázásból, később egy rendőrautót is birtokba vehettek a gyerekek. De legalább ugyanennyire örültek, mikor a lovak hátára pattanhattak, vagy éppen mögéjük, a lovas kocsira ülhettek. Főként a fiúk körében volt nagy sikere az íjászkodásnak és a mini dodzsemnek. De a fiúk, és természetesen a szülők körében a Cintia Wellness Club, és Magic Dance Clubos táncos lányok is nagy sikert arattak koreográfiáikkal. A legkisebbeknek kínált élményt a bábszínház és a gyermekdalok is, amiket közösen énekelhettek az előadóval. Aztán a nap vége felé újabb óriási siker a gyerekek körében: a kedvencek ezúttal négy lábon érkeztek.  A városi kutyaiskola tartott bemutatót, ahol a kutyusoknak engedelmességből, bátorságból kellett helytállniuk.
De a délután folyamán volt még légvár, csúszda, népi játékok, élő csocsó, arcfestés, kézműveskedés és lufi hajtogatás is. Nem kevésbé volt népszerű a popcorn, a hot-dog sem, de persze a vattacukor sem.
-„Igazi családi napot jelent mára, és évről évre sikeresebb a gyereknap. Olyan, mint egy városi majális, csak körül kell nézni, tele van a park gyerekekkel és szüleikkel. Kell egy ilyen nap, amikor kijöhetnek ide, a gyerekek játszhatnak, a szülők pedig találkozhatnak ismerőseikkel.” – mondta el Lacknerné Fördős Klári a rendezvény szervezője.

Gyereknapot 1931 óta ünneplünk Magyarországon, igaz, akkor még egy hétig tartott és Gyermek Hétnek hívták. 1950 óta már csak egy nap, május utolsó vasárnapja szolgálja a legkisebbek ünnepélését. És arra, hogy miért is jó a gyereknap, minden kis lurkó számára egyszerű volt a válasz: „mert sokat lehet játszani”.


Óvónők a színpadon
A legkisebbeknek már pénteken megkezdődött a gyereknap. A kis kondás meséjét mutatták be az Aranykapu óvoda óvónői a művelődési házban. A makrancos királylány eszén túljáró kondáslegény nagy lélegzetű mesejátékát igazán színvonalas darabban adták elő a pedagógusok – Katona Andrea rendezésében. Már harmadik éve ajándékozza meg az óvoda mesejátékkal az óvodásokat gyereknap alkalmából.
Petz Brigitta
-hirdetés- -hirdetés-