Kevesebb véradó jelent meg a hétfői véradáson Jánossomorján. A tavalyi 170 fő helyett most csak 152-en igyekeztek segítő kezet nyújtani. Örömteli azonban, hogy húsz új véradót köszönthettek az orvosi kombinátban, ami több mint az eddigi években.

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat győri központjának munkatársai és a helyi Vöröskereszt tagjai várták ismét a véradókat hétfőn, igaz, közel húsz fővel kevesebben érkeztek, mint tavaly ilyenkor. – „Kár, hogy amennyi új ember toppant be, összességében annyival kevesebben is lett a végső létszám. Az ürömben csak egy kis öröm, tehát, hogy több az új véradónk. Egy 18 évét épp az előző napokban betöltött fiatal is érkezett hozzánk. Nagy öröm lenne, ha ez a szemlélet elterjedne, és mondjuk minden véradó csak egy embert rábeszélne arra, hogy legközelebb tartson vele a véradásra.” – mondta el Rasztik Angéla szervező. Az egyik nagy gond, hogy a huszonéves korosztályból továbbra is kevesen érkeztek, leginkább a 40-50-60 évesek adnak vért. A fiatalok aktívabb hozzáállása azért is fontos lenne, mert ők még egészségesebbek, nem szednek annyi gyógyszert, így nagyobb valószínűséggel adhatnak ténylegesen vért. Most a 152 főből 144-en feleltek meg az előzetes vizsgálaton. Egy alkalommal négy deciliter vért vesznek le, amiből a plazma és a vérkoncentrátum mellett például gyógykészítményeket is előállítanak. Egy komoly műtét során legalább 5-8 egység vért használnak el.

Főként a ritka vércsoportúaknak lenne fontos, hogy rendszeresen járjanak véradásra, hiszen az emberek 80 százaléka rendelkezik pozitív vérrel, csupán maradékuk negatív; AB vércsoportja pedig csak 9 százalékuknak van – hívta fel a figyelmet Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos. A véradás azonban a véradó szervezete számára is egészséges, működésre serkenti a csontvelőt és a magas vérnyomásra is jótékonyan hat – utóbbi betegségben szenvedők számára egyenesen ajánlott a rendszeres véradás – tette hozzá a doktornő.

Jánossomorján legközelebb ősszel adhatunk vért, a győri vérellátó központban azonban minden nap várják a segíteni akarókat.

HT

-hirdetés- -hirdetés-