Sokkal kevésbé ismerik közvetlen környeztük élővilágát a mai diákok, mint korábbi generációk. Ez ellen is tenne az iskola a hagyományos madarak és fák napjával.

 

A hálóba került barátposzátát sokan verébnek, vagy fürjnek nézték a diákok közül a Lókertben rendezett rendhagyó környezetismeret-órán. A zöldben aztán madarat is lehetett fogatni a gyerekekkel, de madárhangokat hallgathattak, csatangolhattak kicsit az erdőben, a természetvédelemre nevelő műsort is adtak táraiknak a diákok, de a foci sem maradt el.

A legtöbb gyerek közvetlen környezetének élővilágát sem ismeri pontosan – mondta el Balsay Sándor, nyugalmazott erdészetvezető, a környezetvédelmi kérdésekben illetékes önkormányzati képviselő csütörtökön. A városi életmód és a számítógép a természetjárástól is elvette az időt. A madarak és fák napja ezt a problémát igyekszik enyhíteni, és rávenni a gyerekeket arra, hogy maguk is jöjjenek ki a zöldbe. A Lókert pihenőparkját is e céllal alakították ki.

Csütörtökön azonban mind az ötszáz helyi diákot megmozgatta az iskola. A többi osztály sem tétlenkedett. A hatodikosok a Fertő-Hansági Nemzeti Parkba indultak kirándulni. A hetedik-nyolcadikos csapatok pedig már reggel gyülekeztek, hogy felfedező útra induljanak. A város különböző pontjain a környezettel kapcsolatos feladatok kellett megoldaniuk a csapatoknak. Volt ahol egy kiránduláson rosszul lett társukat látták el, vagy Magyarország természetvédelmi területeit, és jellemző élővilágát helyezték el a vaktérképen, több-kevesebb sikerrel.

Az alsósok sem maradtak ki a mókából. Kis csapatokat alkotva a pusztasomorjai gödörben oldottak meg a természetről szóló feladatokat. Különleges figyelmet kapott a Rekultív Kft. jóvoltából felállított játék. Itt négy kötéllel irányított darut mozgatva kellett a kihalászott hulladékot a megfelelő szeletív gyűjtőbe tenni. A szervező Nagyné Kő Mária elmondta fontos az is, hogy itt a gyerekek csak együttműködve tudták a megfelelő kukába helyezni a szemetet.

Az iskola a hetvenes évek óta rendezi meg a madarak és fák napját.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-