Közösségben, barátokkal szórakozva, hasznosan tölteni a nyugdíjas éveket. Ez a legfontosabb célja a hagyományos nagyfödémesi és jánossomorjai nyugdíjas találkozónak. Szombaton is kirándulással, vacsorával, közös mulatozással ünnepelték a nyugdíjasok a találkozást. A két klub már több, mint tíz éve jó kapcsolatot ápol, sőt a két település testvérvárosi kapcsolatát is nekik köszönhetjük.

 

Városunk és a szlovákiai Nagyfödémes nyugdíjasai már tizenkét éve jó barátok. A kapcsolatot még a kitelepítések 50. évfordulóján indították útra, egy Nagyfödémesi, és egy egykor Födémesről Jánossomorjára kitelepített klubtag ötlete alapján. Akkoriban nagyon sokat segített a kapcsolat a kitelepítések okozta fájdalom feldolgozásában, lehetőség nyílt az elválasztott barátságok újraélesztésére.
„Egy jánossomorjai és egy kitelepített födémesi klubtag úgy gondolta, hogy elindítanának egy barátságot, egy kapcsolatot a két község idősei között. Azóta tűzoltóink, iskoláink és önkormányzataink is együttműködnek. Kölcsönös a jó kapcsolat a két település között, mindig nagy örömmel jövünk ide és mindenben segítjük egymást.” – mondta el Horváth Irén, a Nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjasklub elnöke.

Azóta a testvérvárosi kapcsolatot a két település önkormányzata hivatalosan is elfogadta. Az idősek évente csak egyszer találkoznak, de a barátság és az összetartás a legfontosabb számukra. A találkozón a helyi nyugdíjasok lepték meg testvérvárosi barátaikat kis műsorral: nosztalgiázásra, emlékezésre adtak okot a nyugdíjas énekkar dalai, de Wittmann Elekné szavalata is könnyeket csalhatott a szemekbe. De időseink nem sokáig sajnálták az elmúlt fiatalságukat. A jókedvükhöz most sem kellett több, mint zene, tánc és önfeledt beszélgetés. Dr. Kurunczi Károlypolgármester jókívánságai után a nyugdíjasok rögtön közös éneklésbe kezdtek.

A polgármester elmondta: „nem vitás, hogy a helyi nyugdíjasklub a város civil szervezetei közül az egyik legaktívabb csapat. A fiatalok is sokat tanulhatnának tőlük: akár a szabadidő hasznos eltöltéséről, akár szórakozásról legyen szó. Biztos vagyok benne, hogy pár percen belül fantasztikus hangulatot teremtenek maguknak.”
Természetesen a jó hangulat már kora reggel megvolt: délelőtt még egy nagycenki kirándulással is megünnepelték a találkozót a klubtagok.
„Nagyon jó a hangulat, mindig örömmel jövünk ide. A műsor is nagyon tetszett, nagy szeretettel fogadnak itt minket. A kirándulás pedig csodálatos volt, még az idő is  kedvezett nekünk. „ – lelkesedett egy nagyfödémesi klubtag, Vajda Ilona.

Nyugdíjasaink szinte az összes városi rendezvényen aktívan részt vesznek: például egészségnapot, farsangi bált szerveznek, kirándulnak és színházba járnak. Szombat este is megmutatták, hogyan kell egy jót mulatni.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-