Nemcsak helyieknek: városunkból és a szomszédos településekről is sok látogató érkezett az igazi május elsejei hangulatot idéző várbalogi hérics fesztiválra szombaton. Főzőverseny, táncosok és népzene várta a régi iskola udvarán az érdeklődőket. Jánossomorjai csoportok is szórakoztatták a közönséget, sőt főzésben is megmérették magukat a várbalogiakkal és a helyi osztrák lakosokkal is.

Kakas, marha, sertés, de még körömpörkölt is készült a főzőversenyen, ki bográcsban, ki üstben főzte az ebédet. Még a jánossomorjai tűzoltók is tüzet raktak a falunapon, ők is egész nap melegedtek az üst mellett. De nem a tűzoltók voltak az egyetlen helyi csapat a versenyben: a Nincs egy vasunk S.E. is ismét megmutatta főzőtudását. A legjobb ebédnek járó díjat végül városunk csapata szerezte meg.

A falunapon fontos cél a közösségépítés, mind a régi és jelenlegi várbalogi lakosokkal, mind pedig a környező településekről érkezőkkel.
„ A tavalyi búcsúi kezdeményezés után úgy gondoltuk, hogy idén egy külön napot szánunk erre, ahol összejövünk és mindenki jól érzi magát. A rendezvénnyel szeretnék kicsit közelebb hozni a várbalogiakat és a környező teleülések lakosait, valamint a falubeli közösséget.”- mondta el Némethné Járdán Krisztina Várbalog polgármestere. Hozzátette: „a Hérics fesztivál nevet címerünkről kapta a rendezvény. A hérics egy védett növény környékünkön, és településünk  jelképe.”

Miután a vendégek és a zsűri is végigkóstolta az ebédet, a Serény Magyarok népzenekar húzta a talpalávalót a Tititá néptáncegyüttesnek és a mosonmagyaróvári Piarista Iskola néptáncos diákjainak. De igazi vásári komédiát is láthattak a vendégek az Ad Flexum előadásában. A legkisebb ovisok is színpadra léptek, és a jánossomorjai Rascals baseballcsapat is bemutatkozott. De nagy tapsot kapott koreográfiáiért a Cintia Wellnes Klub is.

Problémát jelent Várbalogon, hogy sokan elköltöznek a településről. Vannak, akik viszont kedvelik a falusi csendet, azoknak vonzó a Várbalog. Ilyen rendezvényekkel is szeretnék még vonzóbbá tenni a kis községet. A visszalátogató régi várbalogiak találkozhatnak egymással, eltölthetnek egy napot szülőfalujukban. De nemcsak nekik nyújt szórakozást a falunap: városunkból is sokan ápolnak jó kapcsolatot a szomszéd településen élőkkel. A szervezők remélik, hogy az idei sikeres nap után hagyománnyá válik a hérics fesztivál.

Petz Brigitta

 

-hirdetés- -hirdetés-