Az árvíz elől menekülők számára alakítottak ki ideiglenes szállásokat a jánossomorjai sportcsarnokban a helyi polgári védelem tagjai. A szimulált gyakorlat célja a felkészülés volt. Jánossomorján közel 160 főt állíthat szolgálatba a helyi polgári védelem katasztrófa esetén.

 

Menekültek érkeztek a sportcsarnokban berendezett menedékszállásra. Itt ágyak, takarók fogadták az árvíz elől menekülőket. Szerencsére ez most még csak gyakorlat volt. Pénteken tartott képzést Jánossomorján a polgári védelmet irányító megyei katasztrófavédelem. Itt a különböző vészhelyzetek tennivalóit gyakorolták, de elméleti oktatást is kaptak a tagok. Mosonmagyaróvár környékén leginkább az árvízre kell felkészülniük.
Csáki Károly, a megyei katasztrófavédelem területileg illetékes alezredese elmondta, Mosonmagyaróvár környékén a fő veszélyforrás az árvíz. Így veszélyeztetett és befogadó településeket jelölnek ki, utóbbiaknak az a feladatuk, hogy szállást és ellátást biztosítsanak a kitelepítetteknek, amíg az árhullám levonul.
A veszély pedig nincs olyan távol, mint sokan gondolnák. Tavaly Bőnyt és Mezőörsöt is elöntötte az ár, amire hetven éve nem volt példa. Itt komoly erőkkel védekeztek a polgári védelmi szerveztek is.
Beke Zoltán a megyei katasztrófavédelem alezredese szerint az emberek biztonságérzete megnőtt az utóbbi időben, ám ez csupán tévhit, hiszen bármikor bekövetkezhet katasztrófa, természeti csapás. – „Kötelességünk, hogy felkészüljünk arra, hogy segítsünk embertársaikon.”
Jánossomorján 160 fő tartozik a polgári védelem állományba, helyi parancsnokuk a polgármester. A pénteki gyakorlaton nyolcvanan vettek részt. A törvény szerint bárki kijelölhető a polgári védelem kötelékébe, nőknél 18-50, férfiaknál 18-55 év között, kivéve például a mentőket, rendőröket, katonákat, vagy a kisgyermekes édesanyákat. De az önként jelentkezőket is szívesen látják a szervezetben.
Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-