Zenekaros, nyílt táncpróbákkal is igyekszik a jövőben bepillantást engedni a néptánc, népzene világába a Tititá Néptánccsoport Jánossomorján. Kedden az erdélyi Szék táncai és énekdallamai zendültek fel a művelődési házban.

 

Hegedűs Kornél és népi zenekara húzta estébe nyúlóan a széki táncrend jellemzőbb dalait a művelődési ház kistermében, ami valóban kicsinek bizonyult a táncosok számára. A csoporthoz pár érdeklődő,  nézelődő, és a Búzavirág Daloskör nyugdíjasai is csatlakoztak.
Kettős haszon
A tánccsoport rendszeresen szeretne hasonló próbákat rendezni, ahol más is bepillantást kaphat e kultúrába, kipróbálhatja magát, megpróbálhat tenni pár tánclépést, vagy csak egyszerűen megismerkedhet egy-egy magyar tájegység népi muzsikájával. De a tagok számára is fontos a zenekari próba – mondta el Molnár Tamás vezető. – „Jánossomorján sajnos nincs népi zenekar, így ritkán tudunk hosszabb ideig zenekarral együtt táncolni. Élőzenére járni a táncot nem csak hangulatban más, hanem a tánctudás fejlődéséhez is hozzájárul. A zenekar ugyanígy volt vele, hiszen mindkét fél részéről nagy figyelem és igazodás szükséges, viszont elevenebb és pontosabb a tánc is.”
Széki
Kolozsvártól 60 km-re, elzárva fekszik Szék község. Egyedi néprajzi vonásai, viselete és tánca a néprajzi kutatásokkal vált ismertté a világ előtt. Rendezett, komoly táncait megszabott egymásutániságban, táncrendekben járják. A hazai táncházak, színpadi produkciók egyik legnépszerűbb tánca a széki.
Az egyesület legközelebb jövő hónapban várja majd az érdeklődőket
-hirdetés- -hirdetés-