A tavaszi szünet és a közeledő évvége a tanulmányi versenyek utolsó fordulóit is jelentik a diákok számára. Az április, a körzeti döntőktől az országos megmérettetésig számos lehetőséget adott a jánossomorjai nebulóknak arra, hogy számot adjanak felkészültségükről.

 

Többéves hagyományokra tekint vissza a körzeti alsós szavalóverseny, aminek idén április 20-án Mosonszolnok adott otthont. A régió kisiskolásai vers, verses mese, valamint próza kategóriában mérték össze tudásukat. A versenyen a központis alsósok, és a klafszkysok is szép sikert értek el.

Eredmények (zárójelben a felkészítő tanár neve)

Vers:
1. osztály: Neuberger Jázmin  2. hely/ Lőrinczné Kováts Ildikó/
2. osztály: Zalán Lilla 1. hely/ Speizer Judit/
3. osztály: Violka Fanni   1. hely/ Nagyné Kő Mária/
                Horváth Anett  2. hely/ Nagyné Kő Mária/
4. osztály: Módos Dzsenifer  1. hely/Polreisz Ferencné, Klafszky/

Verses mese:
3. osztály: Laskó- Smuk Zsófia   1. hely/ Németh Lajosné/
Takács Tekla              2. hely/ Németh Lajosné/
Vaskovits Gergő         3. hely /Poreisz Zoltánné, Klafszky/

Próza:
2. osztály:  Theiler Bence  2. hely/ Nemesné Sebők Márta/
3. osztály: Ihász Rebeka   1. hely / Nagyné Kő Mária/
4. osztály: Tóth Kitti   különdíj  /Polreisz Ferencné, Klafszky/

Országos döntőn

„Rigó Énekeljen!” címmel hirdetett Kárpát-medencei Környezetvédelmi vetélkedőt a Míg megnövök alapítvány. A Nyíregyházán rendezett országos döntőre a Klafszkys Macskák és a Kandúr nevű, hattagú csapat is bejutott. Gáspár Tünde tanítványai három selejtező forduló után jutottak az április 20-21-i fináléba. Az előzetes feladatok végrehajtásában az egész Klafszky Tagiskola részt vett, így került sor papírgyűjtésre, egészségügyi vetélkedőre, saláta-napra, de készültek szobrok és ruhák is hulladékból. A különböző felkészülési szakaszok végén központilag összeállított tesztlapokat kellett kitölteniük a versenyzőknek. A Kisvakond táborban rendezett döntőn a már ismerős környezetvédelmi és egészségvédelmi teszt mellett szituációs gyakorlatot is be kellett mutatniuk a csapatoknak – szintén hasonló témában. A klafszkys csapat végül a nyolcadik helyet szerezte meg a kétnapos vetélkedőn. A sok apró ajándék mellett a vadasparkban eltöltött szabadprogram tette feledhetetlenné a nyíregyházi látogatást a tanulók számára. Az utazás költségeihez a városi önkormányzaton kívül a „100 Éves Általános Iskoláért Alapítvány” valamint a Diákönkormányzat nyújtott anyagi segítséget.

A csapat tagjai: Horváth Barbara, Smuk Katalin, Tóth Laura, Teiml Viktor, Vájlok Virginia, Wally Júlia.

Informatikából jeles

Három klafszkys tanuló jutott be a Firstep Kupa elnevezésű országos informatikai verseny döntőjébe. A ceglédi fináléba 3 selejtező körön át vezetett az út. A végső megmérettetésre korcsoportonként 32 tanulót hívtak meg, az értékelésnél a hozott pontszámokat nem vették figyelembe. Gáspár Tünde tanítványai közül Fets Martina harmincegyedik, Kelemen Márk a huszonnegyedik, Vitéz Marcell pedig a huszadik helyen végzett.

Prátser

 

-hirdetés- -hirdetés-