Csábítóbb az osztrák munkavállalás a létszámkorlátozás május elsejei megszűnése óta. Egyre többen érdeklődnek a kinti munkavégzés feltételeiről. Jánossomorján is közel ötven keresték meg kedd délelőtt az IGR tájékoztató kisbuszát, sokan most először próbálnának szerencsét a szomszédban.

 

Kedden délelőtt a Millenniumi park előtt várta az érdeklődőket az IGR-Jövő a határtérségben érdekvédelmi szervezet. A standokon tájékoztató brosúrák és a bejelentéshez szükséges adatlapok várták az érdeklődőket, a standok mögött pedig jogi szakértők válaszoltak a kérdésekre.

Az osztrák és magyar szakszervezetek közös irodája a munkaerőpiac-nyitás alkalmából szervezett több állomásos kampányt a határ menti nagyobb városokat érintve. Tóth Eszter projektvezető elmondta, ezzel helyben szeretnék tájékoztatni a már kint dolgozókat, illetve családjukat, ismerőseiket, és azokat, akik most szeretnének szerencsét próbálni Ausztriában. – „Sok fontos tudnivaló van. Lényeges például, hogy a munkavállaló tájékozódjon arról, hogy milyen módon jelentették be. Kapnia kell mindenkinek egy papírt az osztrák társadalombiztosítástól a munkahelyén, amin szerepel, hogy hány órára jelentették be. Ha ezt nem kapja meg, akkor maga is utánajárhat a kérdésnek az osztrák TB-nél.”

HT

-hirdetés- -hirdetés-