A világon elsőként rendezett cane corso munkaversenyt a jánossomorjai kutyaiskola. Az eddigi évek országos szintű találkozója nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, ahova neves olasz és szlovák kutyabarátok is érkeztek a hétvégére. A kutyusok őrző-védő és engedelmességi feladatokban mutatták meg, mit tudnak, a gazdiknak pedig a kiképzők adtak tanácsokat, hogyan neveljék kedvencüket.

 

Az ül, a fekszik, vagy a követi a gazdáját a legalapvetőbb vezényszavak, amiket egy engedelmes kutyának tudnia kell. De őrzésre, nyomkövetésre kiképzett kutyusok is összemérték tudásukat a csütörtöktől vasárnapig tartó cane corso táborban. Összesen húsz ebet vonultattak fel a kutyabarátok a rendezvényen, ahová az ország minden pontjáról, de még külföldről is érkeztek a fajta kedvelői. Az olasz cane corso klub tagjai is részt vettek az összejövetelen. Az itáliai klub egyik tagja elmondta, nagyon tetszik neki ez a kezdeményezés, szeretné, ha a jövőben is tudnák tartani a kapcsolatot a jánossomorjai kutyaiskolával. Hozzátette: ők is terveznek hasonló versenyt Olaszországban, ahová természetesen a jánossomorjaiakat is meghívnák.

A helyi kutyaiskola hat éve sikeresen működik Jánossomorján. A rendezvény pénteki, ünnepi megnyitóján Dr. Kurunczi Károly, polgármester is elismerően beszélt a helyi ebtartók munkájáról és a nemzetközi találkozóról.

Negyedik éve szervez a helyi kutyaiskola hasonló találkozót, évről-évre egyre nagyobb sikerrel. A versennyel szeretnének rávilágítani a hazánkban még kevésbé ismert kutyafajta használhatóságára. A cane corsot általában kiállításokra tenyésztik inkább, a szervezők szerint ezért is fontos, hogy megmutassák, a fajta munkavégzésre is kiválóan alkalmas.

„Az olasz barátainknak már az ötlet felmerülésekor nagyon tetszett a kezdeményezés, ösztönöztek minket, hogy mindenképpen valósítsuk meg az ötletet. A jövőben francia és német kutyatartókat is meghívnánk, és szeretnénk, ha ebből egy világbajnokság nőné ki magát.” – mondta el Fehér János a jánossomorjai kutyaiskola vezetője. A hétvégi versenyen a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szakemberei tesztelték le minden egyes eb tudását. A legügyesebb kutyákat és gazdáikat természetesen a zsűri díjazta is. A helyi kutyások remélik, hogy egy hosszú távú nemzetközi együttműködés veszi kezdetét ezzel a rendezvénnyel. Jövőre, az olaszországi versenyen is szeretnének majd részt venni.

A cane corso erős, izmos, nagy testű kutya, régen főként terület és nyájőrzésre használták, ugyanis az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága. Az ókori Rómában pedig gladiátorkutyaként tartották, ennek ellenére a kutyatulajdonosok szerint rendkívül barátságos, családszerető és kiegyensúlyozott fajta. Könnyű tanítani és gazdájával szemben mindig engedelmes.

Petz Brigitta

 

-hirdetés- -hirdetés-