Színes, mozgalmas látvány várta azokat a nézőket, akik kilátogattak a JSE sporttelepére pénteken délután. A centerpályát több mint száz labdarúgó-palánta vette birtokba, egyszerre három helyszínen játszva a mérkőzéseket. A helyi gyerekek mellett a rendezvényre Rajkáról, Halásziból és Mosonmagyaróvárról is érkeztek csapatok.

 

Többéves hagyománya van az ilyen jellegű rendezvényeknek a régióban. A környéken Mosonmagyaróvár a bázis, Rajkán is rendeztek már hasonló eseményt, de Jánossomorja is kiváló helyszíne a kölyöktornáknak. Az U7-es U9-es és U11-es korosztályok garanciát jelentettek a gyerekzsivajra, valamint a gyors iramú, reklamálástól és színészkedéstől mentes focira.

Zalka Péter, a jánossomorjai ificsapat edzője, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy ezek a kis játékosok már ebben a korban rendelkeznek érvényes igazolással. Regisztrációjukra azért van szükség, mert a nevelőegyesületek könnyebben szemmel tartják fejlődésüket, a tehetségek nehezebben kallódnak el. A megyei első osztályú labdarúgó egyesületeknél kötelező előírás az utánpótlás csapatok fenntartása, nemcsak ifjúsági és serdülő szinten, hanem a fiatalabb korosztályoknál is.

Az eredetileg Bozsik-programra keresztelt, majd a NUPI (Nemzeti Utánpótlási Intézet) égisze alatt futó projekt most újra visszatért az eredeti elnevezéshez. A kezdeményezés hasznáról Madarász Tibor a JSE serdülőinek edzője beszélt. Úgy vélekedett, hogy a pályán előforduló éles helyzetek szimulálása a későbbiekben hasznosítható tapasztalatokat jelent a kicsiknek. Ezeken a tornákon nincsenek érmek és díjak, az eredmény is másodlagos, a gyerekek mégis nagyon motiváltak. Már ekkor megtapasztalják az adrenalin többletet, és begyakorolhatják, hogyan döntsenek ezekben a szituációkban.
Herczeg Olivér, Lázár Ervin és Németh Júlió pályafelügyelőként vett részt a rendezvényen. Mint Olivér, az ifik egyik gólfelelőse elmondta, jó érzés visszatérni egy ilyen eseményre, ahol néhány éve még ő és társai rohantak labda után. A pozitív élményekben nagy szerepe van annak, hogy ezek még nem „éles” meccsek, de erősítik a csapatszellemet és a gyerekek megtanulják, hogyan viselkedjenek a pályán.

Király Józsefet hasonló szerepben láttuk a partvonal mentén, mint ahogy hetente a bajnoki mérkőzéseken. A különbség talán annyi volt, hogy a pálya és a játékosok mérete csupán egy hányadát alkotta a megszokottnak. A JSE felnőtt csapatának edzője ezúttal az U9-es gárdát irányította. Elsősorban a hangulatot emelte ki nyilatkozatában, és azt a nagyszerű dolgot, ahogy egymásra talál játékos, csapattárs, edző és a szülők. Mint elmondta, ilyenkor látszik, hogy a foci egy nagy családot hoz létre az emberek között.
A sikeres rendezvény lebonyolításában nagy szerepe volt a kiválóan előkészített pályának, a lelkes résztvevőknek, kísérőknek, és az alapos előkészítő munkának. Bár a végeredmény nem számít, a mutatott játék alapján úgy tűnik, a jánossomorjai utánpótlás stabil háttérrel rendelkezik, és a következő években is eredményes lehet.
Prátser
-hirdetés- -hirdetés-