Fontos segítség a helyieknek, hogy a hospice-szolgáltatást is igénybe vehetik otthonukban. Az ellátásról az Idősek Klubjának Fekvőbeteg a családban című előadásán esett szó.

 

Egészségügyi tájékoztató előadásokat indított a helyi Idősek klubja. A három alkalom során az egészséges öregedés megteremtése és a fizikoterápiás kezelések is szerepelnek a témák között. A csütörtöki második előadáson a fekvőbeteg-ápolásról esett szó. Fontos probléma, hogy az otthon beteget gondozók gyakran nincsenek tisztában a számukra helyben is elérhető segítségekkel. A szociális juttatások mellett az előadók hangsúlyozták a háziorvosi ellátás, az otthoni szakápolási lehetőség és szociális gondozói szolgálat fontosságát. Annál is inkább, mert a hazai gyakorlat szerint egyre többször kerülnek haza korán a kórházból súlyos betegségből, sebekből lábadozó betegek. Ez egyrészt az egészségügy számára is gazdaságos, de általában a gyógyulás is gyorsabb az otthoni körülmények között. A megfelelő ellátásra azonban fel kell készülni a családnak, sőt, gyakran mindenképpen szakember segítségére szorulnak.
Békésen távozni
Kiemelték, hogy a városunkban egy éve működő hospice-ellátást is igénybe vehetik a lakosok. Ennek során a gyógyíthatatlan betegek utolsó időszakát igyekeznek megkönnyíteni, elősegítve a méltóságteljes halál lehetőségét, testi és lelki segítséget nyújtva a beteg és a hozzátartozók számára is. Szabó Jánosné előadó kiemelte, a Dr. Bodnár Mária vezette hospice szolgáltatást a háziorvosnál igényelhetik a lakosok.  A szakemberek ennek során igény szerint heti többször is eljárnak a beteg otthonába, ahol a konkrét egészségügyi segítség mellett a lelki felkészítésre is gondot fordítanak.
HT
-hirdetés- -hirdetés-