Lehetett kicsit szomorkás, önthették dézsából, érhetett térdig, mégis minden rendben volt az idei városi majálison. A rossz idő a jókedvet nem mosta el a sportpályáról. A helyi fellépők ismét bebizonyították, hogy háztájiból is magas színvonalú műsor állítható össze Jánossomorján, a Hooligans pedig kézerdőt növesztett a sportpálya gyepére.

 

It’s the final countdown.: Idősíkok csúsztak egymásba reggel fél hétkor a nagysátor előtt. Valaki szinte még, valaki már kint volt a szép zöld gyepen. A szombati megelőző szerelés, a nosztalgia diszkó a kezdeti gyér létszám ellenére éjfélre már Izland népsűrűségét is megközelítette. Sokan tombolták ki magukat a munka ünnepét megelőző éjszakán, biztos, ami biztos.
“Föl, föl, te éhes proletár!”
Fél hétkor azonban már harckészültségbe álltak a sátrak: A pörköltfőző brigádok ihletet adó reggeliket varázsoltak maguknak, grillhúsok, szalonnás-lecsós rántotta képében lett nemzetközivé a világ a pályán. A Jánossomorjai Fúvós Egyesület magas réztartalmú kamionja idén Szentpéteren kezdte meg a zenés ébresztőt, de a szakácsoknak is fújták kicsit a kondér alá valót délelőtt. Akkorra már közel 400 kiló marhahús táncolt az üstökben, amit a Lola étterem ajánlott fel. Kilenc csapat 12 bogrács marhapörkölttel készült a majálisozókra. Majd minden recept tartogatott valami különlegességet, akadt majoránnás, kakukkfüves, borókabogyós-kecskemájas, gombás és persze a helyi vadászegyesület védjegyeként: szarvasból készült pörkölt is.


“Come on baby light my fire”
A csapatok főzőtudományát nem díjazta a zsűri, elismerésként az igen gyorsan ürülő kondérok szolgáltak. A kukta-istállók megjelenése azonban már versenyre kelt. Három csapat között igazán csak a célfotó döntött. A társaskör hupikék törpikéi, William Wallace-t elsápasztó, kék arcfestést törpölve; a Nincs Egy Vasunk SE humoros bazárja rakétás üvegekből kirakott karácsonyfaégő-sorával, de mindkettő hajszálra lemaradt a győztes mögött. Idén a tűzoltó-egyesület aratott diadalt, akik több mint 120 éves múltjuk emlékeiből szinte múzeumot alakítottak ki, amiből természetesen a humor – és a jófajta itóka – sem hiányozhatott. Fényképek, régi tűzoltó-eszközök, egyenruhák, de még szocialista kitüntetések is előkerültek. A résztvevő csapatoknak Dr. Kurunczi Károly polgármester köszönte meg a finom falatokat, és osztotta ki az elismeréseket. A Balassi Bálint Ifjúsági Klub tagjai frissen facsart citromból limonádét kínáltak a szomjasaknak, a becsületkasszában összegyűlt pénzt pedig a helyi bölcsődének ajánlották fel. A munka ünnepének Sztahanovjai azonban a Dr. Oetker gyár csapatában teljesítették túl a terveket: Kora reggeltől késő délutánig sültek a finom palacsinták a sátor előtt tekergő sorok számára.
“Lóg le a lábam a felhődről…”
A színpadi programokat idén Töreki Sándor szóló tánca nyitotta meg, megalapozva az este hangulatát. Utána a Cintia Wellness Club következett. Itt a legkisebbektől a már nagyobbakig mindenki porondra lépett, több ügyes koreográfiában. A koldusok, ufók és spanyol lányok tánca mellett láthattunk több tehetséges szólótáncost is. Meg is teltek a sörpadok a csaknem egy órás előadásra, a gyerekekért izguló anyukák, nagymamák – és persze fényképezőgépeik – magas koncentrációja alakult ki.

A délelőtt még igen víg kedélyű barométer hamar záporosra, zivatarosra sőt, jegesre váltott. Sokakat hazaűzött vagy otthon marasztalt az ítéletidő, pedig a Beat Bogarak rock-koncertje átmelegítette volna őket. Igaz, hamarosan már a sátorba jutás is komoly feladatot jelentett, hiszen a bejáratnál óriási sártenger küldött cuppanósakat az érkezőknek. A nagycsaládostul betoppanó eső a gyerekek felhőtlen játékának is véget vetett. Azonban aki akarta, még délelőtt kipróbálhatta az ugrálóvárat, a levegőbe pördítő extrém hintát, a lovaglást és a különböző fajátékokat is.

Az Alapfokú Művészeti Iskola apraja-nagyja is a színpadra állt. Az éggel versenyt dörgött a dobosok közös előadása, kiváló szaxofon-játékot hallhattunk, de többek között a táncosok és a kamaraegyüttes is elnyerte a közönség tetszését.

“Sej, szellők, fényes szellők, fújjátok, fújjátok!”
Az eső késő délutánig még többször nekieredt, ám ez a tizenéves lányokat nem tántorította el attól, hogy a majális első sztárvendégének, Kállay Saunders Andrásnak tapsoljanak. A Megasztár műsorban felfedezett fiatal tehetséget sikoltozó lánytömeg fogadta a színpad előtt, akik együtt dúdolták, énekelték az ismert dalokat, majd autogramért állhattak sorba a backstage-ben.
Miután kicsit csillapodtak a kedélyek és a sikolyok, a mosonmagyaróvári Magic Dance Klub koreográfiáira tapsolhatott, szórakozhatott a közönség. Igaz, más jellegűvel, de tánccal folytatódott tovább a programok sora: a Tititá Néptáncegyüttes vérpezsdítő hangulatú rimóci táncokkal készült a majálisra. Ők ismét a nyugdíjasklub Búzavirág Daloskörével karöltve álltak színpadra, és többszöri vastapsot arathattak. A legkisebb Tititások is ügyes koreográfiával léptek a hálás közönség elé.
“Szállj csak zeneszó, ének / ébreszd fel a magyar népet”
Az autentikus népzene után az automatikus következett: Jól ismert mulatós slágerekkel érkezett Matyi és Hegedűs műsora. Voltak, akik már a színpad elé merészkedtek táncolni, de a legtöbben csak hátulról dúdolták a lakodalmas rock örökzöldjeit. Ezután pedig a ’70-es évek világhírű svéd popegyüttesének világába kalauzolta a közönséget az ABBA Show. A budapesti zenekar a mindenki által ismert ABBA dalokkal, és az eredeti stílust idéző ruháikkal igazi retró hangulatot teremtett a „partisátorban”. Kora este egy különleges produkció varázsolta a mesés kelet egy darabját a sportpályára: a Cintia Wellness Club hastáncosai pezsdítették fel a majálisozókat.
“Maligán Huligán”
A pengés megoldású pezsgést a Hooligans fokozta tovább bő másfél órás koncertjével. A sztárvendégek zsigerig hatoló rockzene mögé rejtett, szappanoperába illő dalszövegekkel facsarták ki a lányok szívét. Minden tekintetben profi bulira rázhatta le magáról az esőcseppeket, ugrálhatott és kiabálhatott végig a közönség, ami a hideg és az eső ellenére kinőtte a sátrat. Természetesen az összes Hooligans-sláger feldübörgött, ám a banda Queen dallal is kivívta a közönség elismerését. A 15 éves zenekar most kezdődő turnéjának mondhatni bemelegítő állomása volt Jánossomorja, és a koncert minden tekintetben elérte az önálló koncert színvonalát – a messziről is idelátogató rajongók és helyi majálisozók megelégedettségére. Aki még bírta, a Vangelis muzsikára komponált, igazán látványos tűzijátékot is megnézhette, az akkorra már visszavonulót fújó eső után.

Jánossomorja város legnagyobb hagyománnyal bíró szabadtéri rendezvénye a majális, amit idén is az önkormányzat rendezett – a Lola étteremmel karöltve. A szervezők fő célja, hogy egy teljes napon át minden korosztály és minden stílus találjon magának szórakozást a futballpályán, és közösen töltse el a munka ünnepét.

Hauptmann Tamás – Petz Brigitta

 

-hirdetés- -hirdetés-