Első alkalommal indultak a helyi diákok a nagy múltú Timaffy László Megyei Néprajzi Versenyen. Már a három korcsoport döntőibe való bejutás is kiváló eredmény a diákok számára, az ottani tisztes helytállást pedig sikerként értékelik a felkészítő pedagógusok.

 

A komoly előzetes feladatokon túljutva a megye legjobb néprajzos diákjaival mérhették össze tudásukat a jánossomorjai tanulók: A tizenegy csapatos korcsoportok között két 9. és egy 5. helyet értek el a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet által tizenhetedik alkalommal megrendezett versenyen. A múlt csütörtöki döntőnek a győri Bezerédy-kastély adott otthont.

Az előzetes feladatok már komoly próbát jelentettek a korábban néprajzzal nem foglalkozó diákok számára. Helyi mesterrel, zenésszel, táncossal készítettek interjút,  hanságligeti citerást kutattak fel, a kitelepített svábok kultúráját vizsgálták meg helyi idősek elbeszélését összegyűjtve. Helyben az Örökség Kulturális Egyesület és a Tititá néptánccsoport is segítette a gyerekeket, de maguk is több értékes anyagot gyűjtöttek.

Városunkból a Központi Iskola ötödikes és hetedikes csapata, a Klafszky tagiskolából pedig a harmadikosok jutottak be a döntőbe – több mint hetven iskola közül. Ott olyan települések iskoláival kellett megmérkőzniük, ahol nagy hagyományra tekint vissza a népi kultúra ápolása.

A döntőben népszokásokat is a színpadra állítottak a csapatok. A jánossomorjaiak a dunaremetei legényavatót, illetve remetei aprószenteki és karácsonyi szokásokat adtak elő. Az iskola rendszeresen tart nyári tábort Dunaremetén, ahol az iskolások néprajzi jellegű feladatokat is megoldanak és eljátsszák a legényavatót is. Itt csapataink magas pontszámokat kaptak, és még mindegyik jánossomorjai alakulatnak esélye volt a dobogóra. A tesztsorok azonban átrendezték az erőviszonyokat. Itt olyan iskolák előztek meg minket be, akik már több mint tíz éves rutinnal rendelkeznek a versenyben.

Tóth Mária felkészítő pedagógus elmondta, biztató a jövőre nézve a jánossomorjai gyerekek jó teljesítménye, tekintve, hogy még nem vettek részt hasonló versenyen és a népi kultúra ápolása is csak nemrég kezdett megerősödni a városban. –„Az pedig mindenképpen öröm, hogy a diákok közelebb kerültek a helyi hagyományokhoz és láthatták, hogy egy komoly felkészüléssel sikereket lehet elérni. A kilencedik hely miatt sem ment el a kedvük a néprajzi versenytől, jövőre is indulni szeretnének.”

Helyezések, csapatok:

3-4-es korcsoport
Klafszky Katalin Tagiskola 3.osztály  5. helyezés    Vaskovits Gergő, Gősi Fanni, Varga Martin, Sárközi Fanni, Görgics Márk (felkészítő: Polreisz Zoltánné)

5-6-as korcsoport
Központi Iskola 5. osztály  9. helyezés  Farkas András, Gősi Dóra, Kajtár Bence, Katona Réka, Kiss Fatima, Lőrincz Bálint, Sághy Melinda, Tóth Zoltán, Takács Balázs   (felkészítő: Winklerné Prémus Klára)

7-8-as korcsoport
Központi Iskola 7. osztály  9. helyezés  Balogh Adrienn, Dudás Dávid, György-Jakab Bence, Horváth Zsófia, Hutflesz Petra, Majthényi Boglárka, Mátyás Konrád, Németh Tímea, Rigó Martin, Sebők István    (felkészítő: Tóth Mária)

Prátser – Hauptmann

-hirdetés- -hirdetés-