Soha ennyi képet nem láthatott még a közönség a Kozma Galériában. Horváth János festőművész több mint ötven alkotásai két termet is megtöltöttek a szombaton nyílt tárlaton. A Jánossomorján már másodszor kiállító mestert több szál is fűzi városunkhoz.
A 81 éves mestert barátja és egykori iskolatársa, Bella Sándor köszöntötte a kiállítás bensőséges hangulatú megnyitóján. A galéria vezetője, Glázer-Kozma Edit főiskolai tanárát most szintén egy volt diákja, a bősárkányi Rózsa Richárd mutatta be.
A két termet is megtöltő 52 kép a legbővebb egyéni kiállítás a galéria történetében. A neves művész 80. születésnapjára összeállított tárlat az elmúlt húsz évet tekinti át. A korábban a soproni egyetemen debütált tárlatot fogadta most a Kozma Galéria. Horváth János két éve már bemutatkozott a helyi közönségnek.

Glázer Norbert a kiállítás szervezője elmondta, nagyon örülnek annak, hogy János bácsit ismét vendégül láthatták, annak pedig különösen, hogy nem csak sok, de igen kiváló képeket hozott magával.

Horváth János a szombathelyi főiskola tanszékvezetője volt, több jelentős művésztelep tagja, számos országos képzőművészeti díj birtokosa. A festő jelenleg az Őrségben, Szalafőn él. Témái között kiemelkedő az őrségi táj és az ottani életképek, a kocsmák világa, az ott megforduló, jellemző alakok.
– „Nem én állapítottam meg, hanem egy, a képekhez értő és általam nagyra becsült ember, hogy én talán nem portrékat, arcképeket festek, hanem sorsokat. Ez nekem nagyon jól esett, és úgy érzem, talán van benne némi igazság is.” – mondta Horváth János.
A művész a hortobágyi művésztelep örökös tagja, így nem meglepő, hogy az alföldi világról készült képeket is láthatunk a Galériában.

Horváth János örömmel jött Jánossomorjára. Elmondta, bárhol megállná a helyét a jánossomorjai kiállítóhely és a kulturális élet, és kellemes közösséget ismerhetett meg itt a városban.

A Kozma Galéria idén még egy szobrász-, két festő- és egy fotóművészeti kiállítással várja a látogatókat.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-