Gyermeknyelven, gyermekhangon: Az óvodások szavalatokat, az iskolások saját alkotásaikat hozták el hétfő délután a könyvtárba. Harmadik éve hirdet a város versíró pályázatot április 11-e alkalmából, a győztes versek a városi költészet napi rendezvényen mutatkoztak be. Az esten több helyi előadó segített közelebb hozni a közönséget a rímekhez, de a felnőtteknek szóló gondolatok sem maradtak el.

 

A pénteki óvodai versmondó délutánon kiválasztott három óvodás kedves és komoly versekkel egyaránt szórakoztatta a közönséget: Fördős Csenge: Zelk Zoltán – A kis kertész, Horváth Renátó: József Attila – Mama, Szabó Hanga Julianna pedig Jankovics Ferenc – Az egyszeri-kétszeri fánk című műveit szavalta el.

A felnőttek szóló gondolatokkal sem maradt adós az ünnepség: Wittmann EleknéBalogh József – A dalok vallomása című versét szavalta. A RizikóFaktor zenekar előadásában József Attila Reménytelenül, Radnóti Miklós Bájoló és Petőfi Sándor Szeptember végén című versei csendültek fel akusztikus hangszereléssel. Az estet Körmendi Hajnalka gitárkísérettel előadott versei foglalták keretbe: Ő Weöres Sándor – Ki minek gondol, az vagyok annak… illetve Radnóti: Éjszaka című művét hozta el a közönségnek.

A költészetkedvelő szervezők célja, hogy mindenkit közelebb hozzanak a versekhez, a lírai alkotások szeretetéhez. Embertől, hangulattól függően mindenkiben más-más érzelmet kelt egy vers, fontos, hogy megtaláljuk önmagunkat a lírai alkotásokban. – mondta el megnyitójában Nagyné Kő Mária.

Rímek és iskolások

A diákok győztes versei témájukban nagyon változatos képet mutattak. A kisebbek a természetről, míg a nagyobbak már a szerelemről, szerelmi csalódásokról írtak. Harmadik éve hirdettek már városunkban versíró pályázatot a költészet napja alkalmából, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjanak a gyerekeknek gondolataik kifejezésére. A diákoknak persze még irodalomtanáraik segítségére is szükségük van. Ahogy a főszervező Lőrinczné Karácsony Hajnal elmondta, nagy szerepük van a tanároknak is a felkészülésben, de a gyerekek már többnyire tudatosan formálják verseiket az órákon tanult költői eszközök segítségével. Idén a nyolcadik osztályosok munkái között egy új színfolt, a képvers is megjelent. A színvonallal elégedett volt a zsűri, és a pályázatokkal is, hiszen 23 diáktól 31 vers érkezett. Igaz, visszaélésekre is bukkantak: négy versenyzőt plágium miatt ki is zártak ki. – „Az internet világában mindenre hamar fény derült, így a máshonnan ollózott versekre is, mondta el a rendezvény házigazdája, Lőrincz György.

Több különdíj mellett az 5-6. osztályosok között Katona Réka 3., Rigó Balázs és Horváth Kitti megosztott 2., Füzi Viktória pedig 1. helyezést ért el. A 7-8. osztályosok között Hardi Rebeka 3., Gecsényi Alexandra 2., Németh Zsófia pedig 1. díjat vihetett haza.  A díjazott munkákból Lőrincz Virág és Katona Dóra olvastak fel.

A díjazott verseket megtekinthetik itt.

„Nem is gondoltam volna, hogy ekkora gyerekek ilyen verseket tudnak írni, nagyon szép volt, tetszett, amit hallottam. És a zenés versek is, nagy öröm volt ilyen színvonalas előadást látni.” Mondta el a műsorról Bella Sándorné véleményét a műsorról.

„Íme, hát megleltem hazámat”

Hazánkban a költészet napját 1964 óta, József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük.  József Attila a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, ám a költő ismertsége, igazi közönségsikere csak halála után kezdődött. Költészete nemcsak kora, hanem az egész század alapkérdéseit felölelte. Születésének századik évfordulóját, a 2005-ös évet hivatalosan is József Attila évnek nyilvánították. Jánossomorján harmadik alkalommal rendeztek közös városi megemlékezést és versíró versenyt a magyar líra napján.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-