A tavalyinál sokkal többen szedték a szemetet a városi szemétgyűjtő akcióban szombat délelőtt. A településfejlesztési tanácsnok által meghirdetett takarításra több mint negyven, környezetéért tenni akaró jánossomorjai felnőtt és gyerek vállalkozott. Így idén az aktivisták sokkal több helyszínt tudtak megszabadítani a lomoktól.

A rövid reggeli eligazítás után kilenc órakor már a város határában lévő erdősávokat járták az önkéntesek. Sok gyerek is csatlakozott idén a takarításhoz, ők a pusztasomorjai temetőnél szedték össze a kidobált mécseseket, koszorúkat, üvegeket. A szemétszedő csapat nemcsak a temető környékéről, de a hanságfalvi útról, az andaui útról, és a szennyvíztisztító melletti területről is összeszedte a hulladékokat. A Lókertet is kitakarították, hiszen ide egyre többen járnak kirándulni, sétálni. Habár az elmúlt évekhez képest mindenhol kevesebb volt a szemét-ez a már ötéves munka sikerét dicséri-még idén is rengeteg zsák telt meg különféle hulladékokkal.

Balsay Sándor településfejlesztési tanácsnok, aki a szemétgyűjtési akció szervezője, elmondta: „Vannak nagyon felelőtlen emberek, emiatt minden évben, minden helyszínre vissza kell mennünk.” Hozzátette: nem érti az emberek hozzáállását, hogy például a somorjai temetőnél, miért kell kiszórni a mécseseket, hiszen a bejáratnál lévő konténerbe se nehezebb beledobni, mint az erdőbe elszórni. A szervező szeretné, ha ezután jobban megbecsülnék a szemétszedők munkáját.

 

Az ovisok is szedték

 

Pénteken az ovisok is felhúzták a kesztyűt a szemét és a szemetelők ellen, ők a péteri benzinkút melletti parkban takarítottak. Ahogy a gyerekek elmondták, azért szedik a szemetet, hogy tiszta legyen a város és főleg, hogy tiszta legyen az a park, ahol az ovisok nap, mint nap játszanak. Főleg törött üvegeket és csoki papírokat vittek el a gyerekek a parkból, és persze a szemét mellett már éppen virágzó ibolyákat.

 

Szemét helyére fát

 

Az andaui úton most szombaton is folytatódott a faültetés. Idén tizenhét nyárfacsemetét telepítettek, főként azok helyére, amelyek tavaly óta elszáradtak. Fát azonban csak tiszta területre ültettek, így itt is összeszedték a szemetet az önkéntesek.

Maglódi Zsolt a faültetők egyike elmondta, főként sörösüvegeket találtak, azt is leginkább a kifelé vezető sávban. Hozzátette: talán a munkások már kora reggel jókedvvel mennek dolgozni. A szervező szerint az illegális szemetelőket drasztikus módon lehetne csak megfékezni. Talán megoldást hoz majd a problémára az is, ha elindul a szelektív hulladékgyűjtés és megépül a nyolc lerakóhely is városunkban.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-