Néhány héten belül befejeződhet a régi mosonszentjánosi temetőkápolna felújítása. 400 ezer forintos anyagköltséggel, két helyi vállalkozó felajánlásával készül el a szakrális emlék. A kápolna és a képoszlop felújítását még a 2009-es városi emlékévben határozta el az Emlékév Bizottság, két másik műalkotással együtt. 

Abban az évben el is készült a régi mosonszentpéteri temető emlékkeresztje és a Dózsa György utcában álló kőkereszt is, összesen egymillió forintból. Kétmillió forint felajánlás gyűlt össze akkor, az önkormányzat, a képviselő-testületi tagok hozzájárulásaiból és a lakosság által megvásárolt műemlék támogatási jegyekből. A szentjánosi kápolna felújítása után fennmaradó félmillió forintot további köztéri emlékek felújítására vagy új emelésére fordítanák a szervezők.

A 19 század elejéig a kápolna területén húzódott a település temetője. Az új kert megnyitásakor a régi helyének állítottak emléket a kis épülettel. A kápolnának valószínűen komolyabb művészeti jelentősége nincs, a helytörténeti érték teszi kiemelten fontossá. A felújítás során a kápolnát a járó-kelők érdekében kissé elmozdítják, de stílusjegyei, aránya megmarad.

HT

-hirdetés- -hirdetés-