Tízmillió forint építőanyag-támogatással segíti az önkormányzat a Helytörténeti Gyűjtemény épületének elkészítését. Az eredeti hatvan négyzetméter helyett 120 várja majd a látogatókat várhatóan jövő ősztől.

Év végére elkészülhet Jánossomorja Helytörténeti Gyűjteményének épülete. A január elején elindult építkezést az önkormányzat kétszer öt millió forintos építőanyag-támogatással segíti, hogy minél gyorsabban a nyilvánosság elé kerüljenek az évek óta raktárakban álló emlékek.

A Kozma család által megvásárolt épületben tavalyi határidővel kellett volna felépíteni a múzeumépületet. Ám ez mind a válság okozta gondok, mind az időközben felmerült új igények miatt meghiúsult. Az anyagot kezelő mosonmagyaróvári Hansági Múzeum szerint az értékes emlékek bemutatására sokkal nagyobb épület szükséges. A kezdeti 60 négyzetméteres elképzelés helyett 120 négyzetméteres, egy terű épület felelne meg a gyűjtemény igényeinek. Az új megállapodás tavaly év végén született meg, úgy hogy a város anyagilag is segíti a minél gyorsabb munkát.

Ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon, és végleges hosszú távú megoldás szülessen, az önkormányzat kétszer 5 millió forintot adott ehhez a projekthez, cserébe 30 évig helyet biztosítanak itt a gyűjteménynek, sőt nyitva tartásba is besegítenek. – mondta el Lőrincz György alpolgármester.

A kiállítás a helyi német tárgyakra épülne, de kiegészülne a pusztasomorjai magyarságot bemutató résszel és a ’45 utáni történelemmel. A gyűjtemény a modern kor elvárásai szerint interaktív kiállítással, digitálisan bemutatott bővebb anyaggal várna a látogatókat. Sőt a tervek szerint még az utcáról is bepillanthatnak majd egy heidebauer szobába a járókelők. Az egy nagy térre pedig azért volt szükség, hogy akár tanórákat akár kisebb időszaki kiállításokat is kialakíthassanak az épületben.

Az épület idén decemberben készülhet el. Ez után a múzeum berendezése következik, illetve a gyűjtemény udvari részének kialakítása. A tárlat a tervek szerint 2012 szeptemberében, a városi napokon nyitná ki kapuit a közönségnek.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-