A Kozma Galéria kapta a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat, városunk művészeti és civil élete terén végzett példamutató munkájáért. Az elismerést Magyar Kultúra Napi ünnepségen adták át.

A Kozma Galéria évek óta a jánossomorjai kulturális élet meghatározó színtere. Fő profiljuk a képzőművészeti alkotások bemutatása, rendszeres kiállításaik helyi és távolabbi alkotóknak is lehetőséget adnak a bemutatkozásra. Túl a képzőművészeten, a galéria vezetői rendszeresen helyet adnak más kulturális programoknak és a városi civil élet meghatározó alakjai. A díjat az intézmény két vezetője, Glázer-Kozma Edit és Glázer Norbert vették át – moldvai népviseletben, mivel az előző produkcióban felléptek, a helyi néptánc-csoport tagjaiként. (A kitüntető indoklását lent olvashatja)

Glázer Norbert televíziónknak elmondta, a továbbiakban is megpróbálnak minél jobban, a különböző kulturális eseményeknek minél több teret adva dolgozni, amiben ösztönzést jelent számukra a most átvett díj. A díjazottak köszönetet mondtak a családjuktól és barátoktól kapott támogatásért, megköszönték a helyi pedagógusok segítségét is, amiért rendszeresen viszik a gyerekeket a galéria, és az itt működő Kármentő Egyesület különböző rendezvényeire, foglalkozásaira. Glázer-Kozma Edit hozzáfűzte, a kultúra ápolásának legfontosabb elem, hogy továbbadjuk azt a következő generációknak, amiben nagy szerepe van a felelős pedagógusoknak.

A Magyar Kultúra ünnepén Herman Antal, a központi iskola tanára mondott ünnepi beszédet, több kisebb üzenetet megfogalmazva. – „Egyszer megkérdeztek egy holland embert, hogy miért tanult meg magyarul, hisz ez egy nehéz nyelv. Azért mert a magyar nyelvben olyan szép szavakat talált, ami más nyelvekben nem. Édesanyám, édesapám, testvérem, e szavak ilyen mély tartalommal más nyelvekben nincsenek benne. A gond ott van, mondta, hogy, nem használjuk már ezeket a szavakat. A magyar kultúra ünnepén fontos elmondani, hogy az a dolgunk, hogy ezek a szép magyar szavak élőek maradjanak és tartalmuknak megfelelően éljük napjainkat.”

Herman Antal záró gondolatában hangsúlyozta, ötödik éve tanít itt Jánossomorján, és igazából itt találkozott először olyan emberekkel, szervezetekkel, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a kultúráért. „Én nagyon becsülöm ezeket az embereket, szervezetek és nagyon örülök, hogy a város minden évben elismeri őket. Legyünk erre jogosan büszkék.”

A rendező Közalapítvány és a művelődési ház színvonalas műsorral köszöntötte az ünnepet és a díjazottakat, a magyar népi kultúrát hangsúlyozva. Nikházi Árpád Bódás János: Ki van jelölve a helyed című versét adta elő. Az Alapfokú Művészeti Iskola táncosai magyar táncelemeket is felvonultató koreográfiával működtek közre a műsorban. A Serény Magyarok népzenekar régi, erdélyi népdalokat fűzött csokorba és kiváló előadásával tapsoltatta meg a közönséget. előadásában. A Tititá Néptánccsoport Kányádi Sándor Fekete–piros című versét fűzte moldvai táncokat bemutató koreográfiájára. Azt kívánták érzékeltetni, hogy a mai, modern mindennapokban is megtalálható a régiek kultúrája.

A péntek esti ünnepségen mutatták be a Jánossomorjai Füzetek legújabb számát is, amely több hiánypótló helytörténeti tanulmányt tartalmaz.

1989-től január 22. a magyar kultúra napja, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. A Jánossomorja Kultúrájáért Díjat először 2006-ban nyújtották át ezen az ünnepnapon.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány indoklása a 2011-es
Jánossomorja Kultúrájáért Díj átadásáról

A Jánossomorja Kultúrájáért Díj odaítélése idén több okból is örömet okozott a döntéshozó Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriumának. Elsőként, mert számos, érdemes javaslat érkezett – a jelölőknek ezúttal köszönjük az ajánlást, észrevételeikre a jövőben is számítunk. A második ok az, hogy idei díjazottunkat illetően az eddigi legnagyobb egyetértést tapasztalhattuk. Több jelölő társaság, szervezet gondolt ugyanis egyet, egymástól függetlenül, és a kuratórium is egyhangú döntéssel támogatta e szándékot.

A Jánossomorja Kultúrájáért Díjat 2011-ben a KOZMA GALÉRIA kapja. A Kozma család felelős támogatásával Glázer-Kozma Edit és Glázer Norbert itt végzett munkája a jánossomorjai kulturális élet egyik meghatározó helyévé tette az intézményt, ahol nem csak a képzőművészet, hanem sok más kulturális kezdeményezés talál otthonra, önzetlen támogatásra.

A Kozma Galéria évek óta Jánossomorja kulturális életének nívós és sokoldalú színtere. Vezetőik hozzáállása és áldozatvállalása példamutató a lakosság számára. Fő profiljuk a képzőművészeti munkák bemutatása. Rendszeres kiállításaikkal lehetőséget nyújtanak a helyi alkotóknak, állandó helyet kapott náluk Kurucz Béla – Árpád-házi királyok sorozata, de bemutatják a tág régió művészeit is a helyieknek. Ezzel magas szintű, kortárs művészeti irányok, gondolatok is elérnek a jánossomorjai befogadókhoz. Mindezzel rendszeres turisztikai programot biztosítanak a városunkba látogatóknak. A Kozma Galéria tevékenysége azonban túlmutat a képzőművészeti szintéren. Rendszeresen kapnak itt helyet más kulturális rendezvények, művészeti csoportok, fesztiválok, találnak itt partnerre a városi rendezvények. A galéria vezetői a helyi civil élet aktív tagjai, lokálpatrióta kezdeményezések támogatói, elindítói. Ádventi vásárukkal az elmúlt két évben közel kétszázezer forintot gyűjtöttek a helyi rászoruló gyerekeknek. Többekkel közös szervezetük, a helyben is aktív Kármentő Egyesület az iskolai táborok, foglalkozások, a hagyományőrzés és számos más területen végez hiánypótló munkát.

Úgy gondoljuk, a Kozma Galéria és működtetői megtestesítik mindazt, amit a Jánossomorja Kultúrájáért Díj rangja elvár, és amit a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány példaként állíthat a jövő elé.

Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriuma

-hirdetés- -hirdetés-