Túlteljesíttették a reményeket is: 130 ezer forint gyűlt össze a Kozma Galéria pénteken lezárult jótékonysági kiállításának segítségével. A műalkotásokat vásárlók és a kiállítók idén a rászoruló gyermekek iskolai étkeztetésére adakoztak.

Jánossomorján egy iskolás teljes napi térítési díja 370 forint. Ez magában foglalja a tízórait, az ebédet és uzsonnát is. Az óvodásoknál mindez 340 forint. Rendszeresen négy-öt olyan gyermek jár az iskolába a városban, ahol a családnál mindennapi gondot jelent a gyermek étkeztetése. Ha elfogy a napközire befizetett összeg, akkor az önkormányzat nyújt rendkívüli segélyt a gyermek étkeztetése érdekében. Ám gyakran a szülők szégyellik bevallani anyagi gondjaikat, vagy előfordult már, hogy a szülők oda nem figyelése miatt éhezett a gyerek.

A pedagógus vette észre, hogy egyszerűen elvette már a másik gyereknek a tízóraiját… ugyanoda visszatérünk, hogy a szülők nem törődnek vele.

Ebben a problémában segíthet a Kozma galéria ádventi kiállításán összegyűlt 131 ezer forint. A novemberben nyílt tárlaton 15 művész kínálta eladásra munkáit, az ár egy részét, néha teljes egészét felajánlva a rászoruló gyerekeknek. De kisebb ajándékokat is vásárolhatott az érdeklődő. A vízkeresztkor lezárt vásár eredményét pénteken adták át Dr. Kurunczi Károlyné, élelmezésvezetőnek. AZ összeg közel négyszáz napi adag élelemre elég.

Tavaly közel hatvanezer forint gyűlt össze, idén ennek több mint duplája. Glázer-Kozma Edit, galériavezető elmondta, idén nemcsak a vásárlók, hanem az érdeklődők száma is sokkal nagyobb volt. Az iskolából is átjöttek osztályok megnézni a kiállítást, sőt, voltak gyerekek, akik egy-egy apró képeslapot, rongybabát vásároltak is, tudva, hogy ezzel társaikon is segítenek. Ebből a szempontból is pozitív a kiállítás, hiszen nem mindegy, mire tanítjuk a közösséget, a gyerekeket.

A galéria minden évben megrendezné a jótékonysági vásárt. Nem csak a segítség miatt, hanem a jótékonyságra népszerűsítése miatt is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-