A hit feltétel nélküli, akár a megváltó születésének üzenetére elinduló pásztorok hite. Ezt hangsúlyozta a jánossomorjai éjféli mise prédikációja. A szentpéteri templom előtt a fúvószenekar köszöntötte a mise résztvevőit. Karácsony délután pásztorjátékkal készültek az ünnepi estére a hittanos gyermekek.

 

Közel kétszázan vettek részt az este tíz órakor kezdődő szentpéteri, karácsonyéji szentmisén. Az istentiszteletet Varga Zoltán piarista atya celebrálta, aki Mosonmagyaróvárról érkezett. Czank Vilmos plébános betegsége miatt csak egy éjjeli misét tartottak a városban, a Szentjánosra tervezett istentisztelet elmaradt.
 
Közénk érkezett szeretet
Christ mass. Krisztus miséje, az éjféli mise. A világ minden pontján értik e kifejezést, az szerettekhez eljuttatott karácsonyi üdvözlőlapokon ezt láthatjuk. A keresztény ember számára ez a legfontosabb pillanat. A karácsony annak az ünnepe, hogy Krisztus és szeretete eljött közénk, és velünk van életünk minden napján. – ezt hangsúlyozta Varga Zoltán, aki közvetlen, modern hangon szólt a hívekhez.

A karácsony annak is bizonyítéka, hogy hitünk feltétlen mivolta is rendkívül fontos. Jó példa erre az egyszerű pásztorok viselkedése, akik a megváltó születésének hírére is útra keltek, nem kételkedve és nem várva bizonyítékot, megerősítést – tette hozzá.
A szentmise után a templomtéren a jánossomorjai fúvószenekar várta a templomból kilépőket karácsonyi dalokkal. A közönség hálásan fogadta a hangulatos muzsikát.
Pásztorjáték
24-én délután a pusztasomorjai templomban nézhették meg a hagyományos betlehemi pásztorjátékot a hívek. A helyi hittanos gyerekek évről évre e darabbal készülnek a Jézuska eljövetelének ünnepére. Az színpadra állított pásztorjáték a helyi vallási ünneplés egyik meghatározó momentuma, ami hagyományosan mindig más-más templomban kap helyet. Természetesen a darab, a szöveg is minden éven változik, újabb formában, újabb versekkel, dalokkal mutatva meg Jézus születését és a hozzá látogatók köszöntését. Idén Buri Károly rendezésében, Varga Györgynésegítő munkájával jött létre a színdarab.

Az előadás zárásaként Buri Károly a betegsége miatt távol maradni kényszerülő Vilmos atya nevében is megköszönte a részvételt és boldog ünneplést kívánt, majd a nézőkkel együtt közösen énekelték el a „Dicsőség mennyben az istennek” éneket.
Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-