Már déd- és nagyszüleink is játszottak egy baseballhoz kísértetiesen hasonlító játékot Magyarországon, ami azonban feledésbe merült. Talán ez az egyik oka, hogy nálunk kevésbé ismert és kedvelt a később Amerikából érkezett, vagy esetleg visszatért baseball. A játék népszerűsítését célozta a Jánossomorjai Esték idei utolsó előadása hétfőn.

 

A kisebb mezkiállítással és diavetítéssel kísért előadás kezdetét sejtelmesen csupán egy fényképpel nyitották az előadók. Nyolcvan évvel ezelőtt készült az a fekete-fehér fotó Magyarországon, amin a baseballhoz kísértetiesen hasonlító játékot játszanak fiatalok.
80 éves magyar játék
Ez a méta, ami még a húszas években is elterjedt volt hazánkban, eredete pedig a lovagkorra is visszavezethető. Akkor is faragtak már a mai baseballütőhöz szinte teljesen hasonló ütőket, vagy csak egy egyszerű mángorlót használtak a játékhoz. A keddi előadók egyike Rózsa Richárd ezt a játékot kutatja, és a baseball szabályaival ötvözve próbál életet lehelni a szinte dokumentálatlan sportba. Az idei utolsó estre ellátogató kevés néző egyike által is ismert játék a második világháború után feledésbe merült.

A méta több fajtája ismert. Maga a szó várat, erősséget, védett helyet jelent, mint a base, ez a négyszög alakú pálya két alapvonalát jelenti. A két csapat által játszott játékban az egyik csapat egy játékosa megpróbálja elütni a másik gárda dobója által dobott labdát. Ha ez sikerül, társainak az alatt az idő alatt kell egyik a szembe lévő alapvonalon kívülre, majd visszafutnia, amíg a másik csapat labdaszedői a dobóhoz vissza nem juttatják a labdát. A métának létezett egy egyváras változata, ahol kör alakú pályán kellett körbefutni az ütőnek.
Amerikából Jánossomorjára
A baseball gyökerei az angol krikettre vezethetők vissza. (Az előadók szerint ugyanabból az ősi játékból fejlődhetett ki a krikett és a méta.) Azonban mára korántsem csak az amerikaiak fura játéka, Japán és Kuba remekel még a sportban. Az előadok az USA baseball bajnokságának világába is bepillantást engedtek, hallhattunk a sztárokat felvásárló baseball Real Madridról vagyis a New York Yankees-ről, a hihetetlen magasságokig emelkedő sztárokról. Magyarországi útjára a rendszerváltás után indulhatott a nyugatinak bélyegzett baseball. Jánossomorján pedig már szerves része a sportéletnek a játék. Az 1997-ben alakult helyi csapat idén először állhatott a magyar élvonal dobogójának harmadik fokára.
Újabb bázist foglalnának
Hazánkban a sport lassan népszérűsödik, a lakosság nagy része idegenkedik a furcsa kifejezésekkel tűzdelt és nem épp egyszerű baseballtól. Fekete Csaba a Rascals edzője az előadáson elmondta: éppen azért szeretné kicsit közelebb hozni az embereket a labdás játékhoz. – „Ez leginkább annak tudható be, hogy az emberek Amerikához kötik, ugyanakkor az előadásból jól látszott, hogy a baseballnak európai és magyar gyökerei is vannak.” Jól jelzi az állítás igazságát, hogy ma már a főleg néprajzi alapon újraéledő métát a néptánc-táborokban is játsszák a fiatalok.

Kosarasok és tanárok is a gyepen
Erről a népszerűsítésről szólt a Szupercsapat harmadik baseball fordulója októberben. A Rascals így is szerette volna megbarátkoztatni a lakosokat a sporttal. A kosarasok és a tanárok gárdájával is próbálták játékosan megismertetni az alapokat, több-kevesebb sikerrel, ami a szabályokat és a technikát illeti. De a sikert itt a szórakozás és a játék megbarátkoztatása jelentette. Az idei évben nem csak e két téren tett a népszerűsítésért a Rascals. Idén a magyar válogatott is több alkalommal a helyi gyepre lépett és a softballos lányok is játszottak, ami szintén sok nézőt kicsalt a jánosi pályára. A látványos mérkőzések, rangos események helyi megrendezését a jövőben is célul tűzi ki a klub.
Jövőre is folytatódik a Jánossomorjai Esték, hogy milyen témákkal, azt még egyelőre a szervezők sem tudják.
Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-