A hétvégi, szentpéteri adventi forgatagon már a nagyközönség elé kerül a Jánossomorja Füzetek most megjelent, ötödik száma. Az öt helytörténeti tanulmány mellett a helyi festő alkotókör több munkája is helyet kapott a kiadványban.

 

A 85 oldalas ötödik számban olvashatunk a Jánossomorjai környéki régi erdők történetéről Balsay Sándor tollából. Térképek segítségével kalauzol bennünket az író településünk egykori bel- és külterületi erdeiben. Mára java részük nem, vagy csak részben látható, nem egy ma komoly turistalátványosság lenne, így például a mosonszentjánosi nyíres.

Lőrincz György korábban a JTV “Egyszer volt” sorozata által már megközelített témát, a település körüli uradalmi majorok történetét dolgozta papírra, hiánypótló írásos összegzést adva. Az öt major: Császárrét-puszta, Lehndorf-puszta, Esterházy-puszta, Jessemajor és Hanságujmajor mindegyikéről fotókkal, érdekességekkel teli szemelvényeket olvashatunk.

Wenesz Károly komoly helytörténeti jelentőséggel bíró írása Mosonszentpéter és Mosonszentjános régi német utcaneveit sorakoztatja fel, nagy űrt betöltve. A munka bepillantást enged nem csak a régi települési arculatba, de a múlt századok itt lakóinak mindennapi életébe is.

A tavaly Jánossomorja Kultúrájáért Díjjal kitüntetett Herman Antal a helyi úttörőmozgalom életét feldolgozó tanulmányának második, befejező részét is megtalálhatjuk a kötetben. Ebben a szerzőtől megszokott alapos de mégis élvezetes, szórakoztató stílusban olvashatunk a szocializmus e jellemző szervezetéről, természetesen a helyi úttörők történetén keresztül.

1970 július elsejétől létezik Jánossomorja, ekkor egyesítették a három községet. Dr. Lóránt István aljegyző most a hivatalos dokumentumokat kutatva villantja meg a döntés hátterét, az akkori közvélemény számára nem feltétlenül elérhető és ismert iratokat is elemezve. Megtudhatjuk például, hogy akár Nagyhanságként is nevezhetnék ma városunkat a térképek.

Arculatváltás előtt

A Jánossomorjai Napló megszűnésével (lásd korábbi cikkeinket itt és itt) a közéleti, kulturális írások számára is bővebb helyet biztosít majd a Füzetek 2011-től, a kiadó Jánossomorjai Kultúrájáért Közalapítvány tervei szerint évi két számmal. Ennek előjeleként már most ajánló recenziót olvashatnak L. Burda Zsuzsanna nemrégiben megjelent Kikötő Lelkemnek című verseskötetéről. A Glázer-Kozma Edit vezette helyi képzőművészeti szakkör tagjainak több alkotása is helyet kapott a műben. A nem csak fekete-fehér hanem színes oldalakon is megjelenő festmények nem csak tartalmában, hanem látványában is kiváló kiadvánnyá tették az ötödik Jánossomorjai Füzeteket.

A könyv bemutatójára 2011. január 21-én, a magyar kultúra napi ünnepségen várják a közönséget a művelődési házban. A szombati, mosonszentpéteri forgatagban már hozzájuthatunk a kiadványhoz, de hamarosan a JTV Képújságjában felsorolt, ismert helyi boltok polcain is megtalálhatjuk.

HT

-hirdetés- -hirdetés-