A várható infláció közel kétszeresével emelkednek a vízdíjak Jánossomorján jövőre. Az ivóvíz  díja 10 százalékkal, a szennyvízé pedig több mint 17 százalékkal emelkedik január elsejétől.  Erről szerdai ülésükön döntöttek önkormányzati képviselőink, pontosabban kénytelenek voltak elfogadni a Pannon Víz részvénytársaság előirányzatát.

 

„Nem támogatjuk, de elfogadjuk.” Sokat mondóan így jellemezte Szabó Rudolfképviselő, a gazdasági bizottság tagja a képviselő-testület viszonyulását a jövő évi vízdíjemelésekhez. A lakossági ivóvíz köbmétere ugyanis nettó 164 forint, míg a szennyvízé nettó 324 forint lesz januártól Jánossomorján. Erről szerdai, a Balassi Bálint Művelődési Ház galéria termében tartott ülésükön határoztak a képviselők.
Kötelező érvénnyel

Az önkormányzat mozgástere kicsi, jórészt csak a Pannon Víz részvénytársaság javaslatának elfogadására van mód, körvonalazódott az ülésen. A díjak mérséklése pedig csak úgy lehetséges, ha társaság  által megállapított díjhoz mért különbözetet az önkormányzat fizeti ki a szolgáltatónak. Ezt  pedig a város költségvetése nem bírja el, adóemelésre lenne szükség. Vagyis az eredmény ugyanaz: mindkét esetben a lakosságra ró további költségeket a díjemelés – hangzott el az ülésen.

Felkapták a vizet

A képviselők a kész helyzet elfogadása mellett azonban kifejezték ellenérzéseiket is.  Szerintük a 123 településen, köztük Győrben is szolgáltató társaságnál „a kisvárosok és községek lakosai fizetik meg Győr kínját-baját”. A testület vizsgálódásai szerint két környékbeli szolgáltatónál is jóval alacsonyabbak (151/126, illetve 163/250 Ft) a víz és csatornadíjak.
Luka János képviselő, a gazdasági bizottság elnöke az ülésen elmondta: Véleménye szerint a részvénytársaság jelenlegi, sokoldalú gondjaiból, „rozoga pénzügyi helyzetéből” akar kikerülni a nagyobb áremelésekkel. Zajlik a győri szennyvíztisztító építése, perek is folynak a társaság körül, és az is hozzájárulhat az intézkedéshez, hogy két éve nem volt, tavaly pedig csak inflációkövetően emelte árait a cég e területen – mondta.
Helyi mutatók

A képviselőket nem is a díjemelés mértéke zavarja a leginkább, derült ki az ülésen, hanem az, hogy nem átlátható: A helyből befolyt pénz mekkora hányadát fordítja vissza ide a cég, milyen állapotú a jánossomorjai rendszer, milyen fejlesztéseket, milyen hosszú távú stratégiát szeretne helyben valóra váltani a társaság.

Többen kiszolgáltatottságnak, kényszerpályának nevezték a cég és a város közti viszonyt, de az üléseken mindig mértéktartó Dr. Kurunczi Károly polgármester szintén, visszafogottan szólva is „furcsa kötelezettségnek” nevezte a vízdíjakról való testületi döntést.

Figyelem

Közösen úgy vélekedtek, elfogadják az emelést, de konkrét tényeket kérnek majd a társaságtól arra vonatkozólag, mik a hosszú távú tervei helyben, és eltökélt szándékuk számon is kérni azt a vezetőségtől. Az emelés ilyen módú elfogadása mellett úgy döntöttek, jövőre részletesen meg kívánják hallgatni a cég képviselőjét egy testületi ülésen a helyi viszonyokról.

Kistérség

Az ülés további témái között a testület tudomásul vette a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi  Társulást érintő jogszabályi változást, miszerint az eddig három éves, határozott időre létrejött  egyesülés ezentúl határozatlan időre szól majd. Ez azért is praktikus, tették hozzá, mert nem felejtették még el azt a hosszú távú tervet, hogy Jánossomorja maga is kistérségi társulást hozzon létre idővel, ha a helyzet úgy kívánja. Ezzel a változással ugyanis könnyebb lenne az átállás, persze nem a következő pár éven belül.
Háttér
A Pannon-Víz részvénytársaság 123 településen szolgáltat, a díjakról a száz tulajdonos önkormányzat képviselői együttesen döntöttek, a javaslatot az igazgatóság nevében az elnök-vezérigazgató, Tőke László terjesztette be a november végi közgyűlésükön.

A tervezet értelmében akkor a várható emelés mértéke 9,3 százalék volt a lakossági vízdíj, 19,5  százalék, pedig a lakossági csatornadíj esetében – jelent meg a Kisalföld című napilapban.

– Olyan gazdasági környezetben élünk, ahol az áremelések sajnos szokásos kísérői lettek mindennapjainknak – mondta a közgyűlés után a Kisalföldnek Tőke Lászlóelnök-vezérigazgató.  – Működtetési költségeink növekedtek, drágábban jutunk villamos energiához, nőttek a karbantartási és anyagköltségek. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint biztosnak látszik, hogy a lakossági infláció 2007-ben 7,5 százalék fölött lesz. A mi fogyasztói kosarunkban olyan cikkek szerepelnek, mint a földgáz és a villamos energia, üzemanyagok, szerelvények, ezek árának az emelkedése – a lakosság már megtapasztalhatta – jelentősen 7,5 százalék fölött volt. 2006-ban az ivóvíz ára nem változott, 2007-ben, pedig összességében a Pannon-Víz zrt. 4 százalékkal emelte a díjakat, a többletkiadásokat a tartalékaiból tudta fedezni. Gyakorlatilag mi hiteleztünk a fogyasztóknak, hiszen az áraink nem követték sem a lakossági inflációt, sem a gazdasági szférában bekövetkezett árnövekedéseket. Az évek óta elmulasztott – vagy a valós inflációt sem követő – áremelések kompenzálásában a Pannon-Víz felélte a tartalékait. A tulajdonosi közgyűlés előtt ezt úgy szemléltettem, hogy a családi ezüst ugyan még a fiókban van, és nem is akarjuk kivenni, de lépni kell, mert elfogytak a tartalékok. (forrás: Kisalföld, 2007.11.30.)

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-