Megnőhet a munkavállalók száma és lecsökkenhetnek a bérek jövő tavasszal az osztrák mezőgazdaságban. A május elsejével megnyíló Ausztriai munkaerőpiac akár komoly gondokat is okozhat a határ közelében élő, és már évek óta kint dolgozó munkavállalóknak.

 

A május elsejei munkaerőpiac-nyitásról beszéltek a leggyakrabban a jánossomorjai „IGR-Jövő a határtérségben” című munkaügyi fórumon kedden délután a művelődési házban. Május elsejétől nem kell munkavállalási engedélyt váltania a munkáltatónak, megszűnik a mostani, ágazati keretlétszámokban gondolkodó rendszer. A változás lényege, hogy a külföldi munkaerő felvételéhez eddig szükséges, hosszú hetekig tartó, bürokratikus utaktól megmenekül a munkaadó, és az alkalmazotti létszámot kutató ellenőrzésektől sem kell tartania. A legális munkavállalás járulékai, járandóságai nem változnak, ám ez a könnyebbség mégis nagy jelentőségű, leginkább azokban az ágazatokban, ahol nincs szükség nyelvtudásra és szakképzettségre. E területeken, főként a mezőgazdaságban a konkurencia megnövekedésétől tartanak a szakemberek – mondta el Tóth Eszter IGR-projektvezető. A már évek óta helyben is tapasztalható jelenség tovább nőhet: a gazdasági válság miatt munkanélküli emberek messzebbről is ide fognak vándorolni vagy ingázni, akár idényjellegűen is, hiszen könnyebb lesz a munkavállalás. – „Sokan kevesebbért is elvállalják majd a munkát, hallottunk már arról is, hogy romániai vendégmunkások egy eurós órabérért álltak munkába.” – mondta a projektvezető.

Hazai témában is

Az elmúlt hetekben az IGR Szombathelyen, Sopronban és Jánossomorján tartott délután egytől este nyolcig tartó fórumot. Az igényt jól jelzi, hogy az első két állomáson összesen 120 fő gyűlt össze, Jánossomorján pedig már a második órában több mint hatvanan várakoztak a jogi szakértőkre. A helyiek mellett többségében távolabbról érkeztek, még Dunakilitiről is akadt érdeklődő.

A kérdések között kiemelten fontos volt a nyugdíjazás, a munkaviszony létesítése és megszűnése, a családi pótlék vagy az adóbevallás. A kérdésekre személyes beszélgetések során jogi szakértők adtak választ. Nem csak az osztrák-magyar munkaviszonyról, hanem magyarországi munkajogi problémákról is várták a kérdéseket.

Jár az orvosi ellátás

A helyi kedélyeket a betegellátás körülményei is érdekelték, hiszen nemrég egy jánossomorjai férfi tragikus halála rázta meg a közvéleményt. Az Ausztriában feketén dolgozó férfi rosszul lett munka közben, munkáltatója pedig ahelyett, hogy orvost hívott volna, hazahozta őt Jánossomorjára. A férfi ezalatt meghalt. Tóth Eszter elmondta, a betegellátás is sarkalatos kérdés, nem csak Jánossomorján. – „E tragikus eset mutatta, milyen veszélyek leselkednek e területen. Az IGR munkatársai már többször találkoztak hasonlóval az elmúlt években. Sokan egy-egy munkahelyi baleset után nem kapták meg az orvosi ellátást, mert a feketén alkalmazó gazdák féltek, hogy lebuknak. Ám ezeknek az embereknek, ha illegálisan is dolgoznak, ugyanúgy jár az orvosi ellátás Ausztriában. A hazahozatallal csak a munkáltató menekül meg az esetleges büntetéstől.”

Magyar céggel Ausztriába?

Legközelebb a májusi nyitás előtt rendeznek hasonló, a térséget bejáró fórumot a szervezet tagjai. Akkor természetesen a munkaerőpiac-nyitás lesz a fő téma, de szeretnének hamarosan azokkal a vállalkozókkal is foglalkozni, akik magyarországi cégükkel osztrák piacon is megjelennének, vagy kiküldetésen dolgoztatják alkalmazottjaikat a szomszédos országban. Utóbbinál ugyanis komoly gondokat okozhat a két ország eltérő szabályozásaihoz való alkalmazkodás, például a magyartól nagyban eltérő osztrák balesetvédelmi intézkedések betartása.

Hová forduljunk?

Az „IGR – Jövő a határtérségben” az ÖGB Burgenland és az MSZOSZ nyugat – magyarországi szervezetének közös szervezete. A 2008-tól még 2014-ig biztosan működő programot az Európai Unió, az osztrák Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Szövetségi Minisztérium és a magyar állam finanszírozza. Legfontosabb céljuk, hogy a Burgenland–Nyugat–Magyarország térségben dolgozókat tájékoztassák a munkaügyi kérdésekben, és hogy segítsék a hosszú távú és szabályos foglalkoztatás viszonyainak megteremtését.

IGR irodákkal a határ menti nagyobb városokban több helyen is találkozhat az érdeklődő, de rendszeresen kihelyezett tanácsadói fogadóórákkal is várják a dolgozókat a határ menti falvakban. Az irodák telefonos tanácsadást is működtetnek, nagy kihasználtsággal. Minderről bővebben internetes oldalukról is tájékozódhatnak az érdeklődők.: www.igr.hu

Jánossomorján és környékén már többször tartott tájékoztató akciót a szervezet az elmúlt években, végigkísérve az ausztriai munkavállalás gyakran megváltozó körülményeit.

Korábbi cikkeink:

Nem nagy (land)vircsafttal
Magyar oldalon az első
Becsapott ingázók
Jogi segítség ingázóknak

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-