Az egészséges életmódra nevelés a célja az iskola november végén indított egészséghónapjának. A káros szokások, mozgásszegény életmód ellen fellépő rendezvényen reggeli tornán, szakértői előadásokon is részt vehettek a diákok. A fénypontot mégis  a hagyományos tanár-diák mérkőzések jelentették.

 

Az elmúlt hetekben egyre gyűlt a papírhulladék a konténerbe a központi iskola udvarán: Több mint ötezer kilót szedtek össze az egészségnap keretén belül az osztályok. De nem csak környezetük egészségére, hanem sajátjukra is jobban ügyelnek a gyerekek ezekben a hetekben.

Mozdulj, mintha élnél!

A december közepéig tartó egészséghónapban a mozgásszegény életmód ellen lépett fel a szervező diákönkormányzat, rengeteg érdekes programot kínálva. A Cinita Wellness Club segítségével tartott reggeli tornáik sikert arattak, ahogy a szünetekben és délutánokon rendezett sportversenyek is. Az egészséges életmód más területeire is figyeltek, rendszeresen egészítették ki a diákok tízóraiját zöldséggel, gyümölccsel vagy épp egy pohár tejjel.

Tóth Mária, szervező pedagógus – „Látjuk az eredményét az évek óta tartott rendezvénynek. A gyerekek ebben az évben már kérték a reggeli tornát, ahogy sok más sportversenyt is, de az ismeretek is megjelennek náluk. Ebből látszik, hogy ha megmutatjuk nekik azt, hogy mit tehetnek az egészségükért, akkor felelősen megértik azt, fogékonyak rá.” A szervezők örömére az itt szerzett tudás már az iskolai rajzokon, tanórákon és az iskola falain kívül is megjelenik.

Szakértők segítettek

A tudás fontos, ezért szakértők is beszéltek a gyerekeknek a később kialakuló szenvedélybetegségek megelőzéséről. Winkler Dániel orvoskari hallgató és Dr. Nagy Mária háziorvos is elmondta: A dohányzás, drogok, alkohol, a szerencsejáték szenvedélye, de akár az elhízás vagy a depresszió is megelőzhető, ha még gyermekkorban felfigyelünk a problémára. Mindketten kiemelték, a korlátlan internetezés és számítógépezés is veszélyt jelenthet a mai gyermekekre. Elzárkóznak a valós kapcsolatoktól, ugyanakkor felelőtlenül megnyílnak az internet nyilvánossága előtt, a számítógépes játékok világa pedig néha fontosabb nekik, mint a sajátjuk. E téren a szülők számára is sok a teendő, hangsúlyozták az előadók.

Ez pedig már a rendezvény csúcspontja, a tanár-diák mérkőzés. Idén kézilabdában és fociban is a pedagógusok diadalmaskodtak, rájuk is fért, hiszen fociban például az előző két évben sorozatosan diákgyőzelem született. Az iskolai mikulás kupán azonban az osztályok is összemérték tudásukat. A kupákat az 5A és a hetedikes Klafszkysok a lányoknál pedig a 8A-sok vehették át.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-