Soha nem ért el ilyen magas összeget az önkormányzat költségvetése, mint ebben az évben, ráadásul a jövő évi adóbevételek terén sem kell csökkenéstől tartanunk. Többek között ezekkel a hírekkel örvendeztethette meg Dr. Kurunczi Károly polgármester a szerdai közmeghallgatásra látogatókat.

 

Közel hetvenen gyűltek össze a művelődési házban, hogy meghallgassák a szokásos évi egy közmeghallgatáson elhangzó évértékelő és a jövő évi kilátásokat ecsetelő polgármesteri tájékoztatót.

Pénzügyi helyzet

A 2010-es év a korábban felmerült félelmek ellenére, vagy éppen az e miatt óvatos gazdálkodás hatására is kiválóan sikerült Jánossomorjának. A költségvetés főösszege az önkormányzat létezése óta legmagasabb: 1 milliárd 420 millió forint. Az ezt terhelő kiadások a következőképpen alakultak: bér és egyéb terhek 574 millió, dologi kiadás 318 millió, a működési kiadások összesen 995 millió forintra rúgtak. Tavalyról 120 millió forintos tartalék állt rendelkezésre. A felújításokra, beruházásokra idén 400 milliót költhetett a város, amiben benne van a vízbázis és a TÁMOP pályázatokon elnyert támogatás is. A közvilágítás idén 17 millió forintjába került az önkormányzatnak. Az orvosi ügyelet és készenléti szolgálat szintén 17 millió forintra rúgott.

Az iskolára 266 milliót költöttünk idén, ebből 101 millió a normatív támogatás, vagyis a teljes összeg 35.2 százaléka. Az óvoda jobb helyzetben volt, itt a teljes költség 93 millió volt, ebből 37,6 millió volt a normatív támogatás. A bölcsőde 29 milliós teljes költségvetéséből 11 milliót, azaz 51 százalékot tett ki az állami hozzájárulás. A zeneiskolánál ez az arány 36.1 százalék. Összességében tehát mondhatjuk, hogy a helyi oktatási és nevelési intézmények fenntartását nagyjából hatvan százalékban a város finanszírozza.

A belterületi és külterületi utakra idén 21 millió forintot költött a város. A művelődési ház idei ablakcseréje 2.5 millió, a mosonszentjánosi ravatalozó pedig 7.2 millió forintba került. 30 milliós támogatásban részesültek idén összesen a civil szervezetek, egyesületek és az egyház. Ebből az összegből a sport kapta a legnagyobb, több mint 12 milliós szeletet.

Bevételek

A bevételek között a térítési és bérleti díjak 60 millió forintot, az adók 495 millió forintot tettek ki – utóbbin belül a gépjármű- 44, az építmény- 88, az iparűzési adó jelenlegi állás szerint 360, a kommunális adó pedig 3 millió forintot ért el. A személyi jövedelemadó helyben maradó része 2010-ben összesen 54 millió forint lett. A normatívák összesen mintegy 260 millió forintot tettek ki ebben az esztendőben. A bevételek között jelentős a vízbázis kiváltására elnyert 208 millió forintos összeg – amihez 54 milliós önkormányzati önrész szükségeltetett. Jelentős pályázati bevétel az oktatási intézmények TÁMOP pályázatán elnyert 47 millió forintja, amit eszközbeszerzésre és főként a pedagógusok képzésére fordíthattak az intézmények.

Kérdezz-felelek

Bella Sándor a város díszpolgára felszólalásában örvendetesnek látta, hogy az iparűzési adó ilyen szintre ért, és az Uniós támogatás eléréshez is gratulált. Érdeklődött az Szentpéter melletti helyi ipari park esetleges bővítési kilátásairól, a városi ipari potenciáljának jövő évi alakulásáról. A polgármester válaszában elmondta, a terület többi földje már magánkézben van, így kedvezményes letelepülési feltételeket itt nem tud kínálni a város, de érdeklődés sem volt mostanában ilyen területek iránt. Azt viszont hangsúlyozta, szinte valamennyi helyi cég bővített már vagy bővít a jövőben, így 2011-ben nem számítanak a válság okozta csökkenésre, sőt, akár kisebb iparűzési adóbevétel-növekményben is reménykednek. A szélerőmű-park a közeljövőben egy toronnyal bővül, azonban a jelenlegi területet már Natura 2000 védelemben lévő földek övezik, így a további bővítés itt már nem lehetséges.

Csarnokfelújítás – iskolaépítés

Jakab Tibor kérdései között a sportcsarnok talaj-felújításának égető szükségességét is felvetette. Mint mondta, eredetileg is rossz megoldást választottak, a mostani vékony linóleum-réteg kemény betonon fekszik, ami igen árt az ízületeknek. Már több, itt aktívan sportoló generáció felnőtt és sokan beszámolnak térd-, boka-, gerincfájdalmakról. Ráadásul a talaj tapadása is nagyobb, ami sok sérüléshez vezet. Véleménye szerint egy gumiréteg linóleum alá fektetésével megoldhatók, enyhíthetők a problémák.

Dr. Kurunczi Károly elmondta, ez a tavalyi év felújításai között szerepelt, de elmaradt sajnos. A jövő évi megvalósítására sem lehet számítani, mégpedig azért, mert ekkor indul a központi iskola teljes felújítása, ami több ütemben, több évig elhúzódva folyik majd. Ebben épülne meg az új szárny is, ahová a péteri diákok kerülnének. A felújítás a teljes iskolát is érinti, így a sportcsarnokot is, ahol nem csak a talaj újulna meg, hanem a teljes épület korszerűsödne. A munkálatok azonban jövőre még biztosan nem jutnak ebbe a fázisba.

Kábéltévés kilátások

A kérdező a helyi kábeltelevízió-szolgáltatást is keményen kritizálta, a jelenlévők egyetértésével. Érdeklődött, tudomása van-e az önkormányzatnak arról, hogy tervezi-e a működtető Satelit Kft. a digitális átállást. Mint mondta, a jelenlegi csatornaválaszték szűkös, a képminőség pedig rendkívül rossz. A digitális változás okozta előnyökből a helyiek kimaradnak, vagy más szolgáltatóra térnek át – ami viszont együtt jár azzal is, hogy a helyi televízió adása nem jut el e családokba. A polgármester elmondta, a napokban tárgyaltak épp a Kft. vezetőjével, aki közölte, épp folynak a munkálatok. Elkészült Hegyeshalomban egy bázis-állomás, onnan átjátszó rendszer segítségével érik majd el a településeket. Jó ideje dolgoznak már, január-február magasságában érnek át a jelek Jánossomorjára. Ez minőségi és mennyiségi bővüléssel is jár majd.

A polgármester elmondta: – „A piac kegyetlen, ha ő nem lép, és nem szolgáltat megfelelően, akkor az egyéb lehetőségeket ragadják majd meg a nézők. Akkor pedig a Jánossomorja Televízió adását sem tudjuk eljuttatni a helyi nézőkhöz, aminek még a gondolata is borzasztó. De egy teljesen átépített, és a helyi televízió sugárzására is alkalmas rendszert ígért a vállalkozó.”

Temetői pihenők

A nyugdíjasok nevében Egervári Tiborné, a helyi klub elnöke szólalt fel, kérve hogy a temetőkben több padot és lehetőség szerint egy vécét is helyezzenek el az idősek érdekében. A polgármester tudomásul vette a kérést, hozzátéve hogy a szentjánosi temetőkben nemrég cserélték ki a régi, rossz padokat, a számukat is bővítve.

Móricz-köz

Felmerült a Móricz Zsigmond utca és a Kereszt utca közének áldatlan állapota. Villanyvilágítás sincs e szakaszon, a földút pedig sáros és járhatatlan. A városvezető aszfaltozást nem ígért, azonban a maguk lehetőségei szerint igyekeznek enyhíteni majd a körülményeket. Az utak állapotánál a Szent István utca több kátyús területe is terítékre került, ahol rendszeresen megáll a víz.

Áldatlan szomszédság

Egy nemrég a megyei sajtóban is napvilágot látott gond is felmerült. A szentpéteri főutcán lakó, botrányos életmódot folytató testvérpár magánlakásán felhalmozódott a szemét, befogadott kutyák járkálnak ki-be a lakásba, ahol a patkányok is elszaporodtak. A városvezető elmondta, a jegyző és az önkormányzat tehetetlen, a bírság kiszabása eredménytelen. A testvérpár megváltoztatására nincs sok esély. Korábban már megtették, most is az ön kormányzat markolóval szedi majd ki a szemetet az udvarról, a kutyákat pedig a helyi gyepmesteri szolgálatra bízzák.

Elnapolt Napló

Dr. Nagy József korábbi polgármester a szünetelő Jánossomorjai Naplóról érdeklődött. A válaszban lehangzott, lapnál szerkesztési nehézségek léptek fel. A kiadó Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány nem talált megnyugtató, a színvonalat megtartó megoldást a lap folytatására, így annak kiadásától visszalépett. A helyi híreket továbbra is a JTV híradója és internetes portálja szolgáltatja – amely korábban is a lap cikkeinek fő forrása volt. A helytörténeti, irodalmi és egyéb közéleti írások számára pedig a tervek szerint a Jánossomorjai Füzetek ad majd helyet, amely e miatt bővebben, többször jelenik majd meg.

Hautpmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-